ΝΑΤΟ: Στη Λετονία η επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών

Από τη συνάντηση του Jens Stoltenberg με τον Λετονό ΥΠΕΞ Edgars Rinkēvič / Πηγή: ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg καλωσόρισε τον yπουργό Εξωτερικών της Λετονίας Edgars Rinkēvič στα Κεντρικά Γραφεία του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021, για να συζητήσει την πρόθεση της Συμμαχίας στην πρόταση της Λετονίας να φιλοξενήσει μια συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα τον Δεκέμβριο.

Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι προσβλέπει στη συνάντηση, η οποία θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την εφαρμογή της ατζέντας του ΝΑΤΟ 2030 για την προετοιμασία της Συμμαχίας για το μέλλον.

Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για τη συμβολή της Λετονίας στο ΝΑΤΟ και την υποστήριξη της ατζέντας του ΝΑΤΟ του 2030, στην οποία συμφώνησαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με την κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δραστηριότητες του ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά έντονες όλο αυτό το διάστημα. Διαδοχικά ταξίδια, συναντήσεις με ΥΠΕΞ χωρών που διάκεινται φιλικά στο ΝΑΤΟ, αλλά και με αξιωματούχους χωρών που βρίσκονται στα σύνορα με τη Ρωσία.

Στις συζητήσεις που κάνει, συνεχώς αναφέρεται σε επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, η οποία κυριολεκτικά αισθάνεται την ανάσα των Νατοϊκών ασκήσεων.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές, καλό είναι να επαναλαμβάνεται. Η Ρωσία όπως και η Κίνα, είναι δυο τεράστιες χώρες. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με κάθε τρόπο, προκαλούν. Με ασκήσεις, με κινήσεις στρατευμάτων, με αναδιατάξεις, με προκλήσεις γύρω από τις χώρες αυτές. Δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλοιό που ουδείς γνωρίζει τί μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που υπάρξει ένα τυχαίο λάθος. Από την άλλη, ειδικά η Ρωσία, έχει προειδοποιήσει κάθε χώρα που υπάρχει βάση των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, πως αν απειληθεί, τότε η χώρα αυτή θα είναι στόχος.

Η χώρα μας έχει καταστεί ορμητήριο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Η χώρα μας είναι μια απέραντη αμερικανική βάση.

Ο λαός μας είναι στόχος, γίνεται στόχος κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Τώρα να επιστρέψουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από ασκήσεις ή αποστολές στο εξωτερικό.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υπάρχουν για να διαφυλάττουν την ασφάλεια της χώρας. Όχι για να απειλούν την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα άλλων χωρών.

Κάθε εμπλοκή, είναι συνενοχή στα εγκλήματα των φονιάδων των λαών.

Γιάννης Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) εα
ΜΒΑ, Ms’c

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...