Το γεγονός, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ, καθόλου δεν εμποδίζει την Τουρκία να αμφισβητεί ανοιχτά διεθνείς συμφωνίες που καθορίζουν σύνορα, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο. Το ίδιο διαπιστώθηκε και το 1974 υπό τραγικές συνθήκες, που οδήγησαν μάλιστα την αστική κυβέρνηση της χώρας να αποφασίσει την αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Το ίδιο διαπιστώνεται διαχρονικά από τότε μέχρι σήμερα, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, να τηρούν σιγή ιχθύος.
Το δικαίωμα της Ελλάδας να παίρνει μέτρα άμυνας για τα νησιά και να διατηρεί σε αυτά τις απαραίτητες αμυντικές στρατιωτικές δυνάμεις, προσκρούει στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, που και στις μέρες μας τίθεται επιτακτικά από την Τουρκία, λόγω της φύσεως του, έχει άμεση εμπλοκή το ΝΑΤΟ.
Το χρονικό της αμφισβήτησης από την Τουρκία του δικαιώματος αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, είναι:
- Στη δεκαετία του 1950 αντιτάχθηκε στην ένταξη της Λήμνου στον στρατιωτικό σχεδίασμά του ΝΑΤΟ με το αιτιολογικό ότι το νησί βρίσκεται σε καθεστώς αποστρατικοποίησης.
- Από το 1975 και μετά άρχισε να διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ. Την επόμενη χρονιά μετέφερε τις ίδιες διαμαρτυρίες και στο ΝΑΤΟ.
Η στάση του ΝΑΤΟ, απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε ότι αφορά την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών:
- Από την δεκαετία του 1980 ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Λούνς αποδεχόμενος την τουρκική απαίτηση για «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών, έχει εξαιρέσει τη Λήμνο από τις συμμαχικές ασκήσεις.
- Ομοίως, το 2006 από τον επιτελάρχη του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή στην Ευρώπη (SACEUR) εκδόθηκε περίφημη «Aegean Islands Guidance Policy» με την οποια τα νησιά του Αιγαίου, που «βάσει Συνθηκών κρίνονται αποστρατικοποιημένα», δεν θα συμπεριλαμβάνονται σε ασκήσεις και σε άλλες δραστηριότητες του NATO. Επίσης απαγόρευε τις πτήσεις αεροσκαφών πάνω από τα νησιά αυτά, χωρίς να εξαιρεί τα ελληνικά!
- Το 2007 σχεδιάστηκε και εκτελούνταν ΝΑΤΟϊκή άσκηση στον Αη Στράτη, αλλά, επειδή η Τουρκία έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης του νησιού, το ΝΑΤΟ ματαίωσε την άσκηση χωρίς να συνεννοηθεί μάλιστα προηγουμένως με την Αθήνα!
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε, ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε μάθει για ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις που να περιλαμβάνουν δραστηριότητες σε νησιά όπως παραπάνω. Εκτιμούμε λοιπόν, ότι δεν έχει αλλοιωθεί η στάση της λυκοσυμμαχίας απέναντι στην τουρκική διεκδίκηση, αλλά συνεχίζει να την υποστηρίζει – ανέχεται, απλά δεν πραγματοποιούνται ασκήσεις.
Η στάση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ σε άλλες τουρκικές διεκδικήσεις της Τουρκίας
Θυμίζουμε ότι μετά τα Ίμια και το “ευχαριστώ” του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς (Φεβρουάριος 1996) δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδα Ίμια», για να συμπληρώσει, ότι το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από νησάκια κατά μήκος των ανατολικών ακτών του Αιγαίου.
Ακόμη το τμήμα του εναέριου χώρου, μεταξύ 6 και 10 ν.μ., εκτός από την Τουρκία αμφισβητείται και από τους «συμμάχους» της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, μη υποβάλλοντας σχέδια πτήσεως για τις εισόδους των στρατιωτικών αεροσκαφών εντός του FIR, βρίσκει συμπαραστάτες τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που εφαρμόζουν το ίδιο για τα δικά τους αεροσκάφη.
Ορόσημο, επίσης, στη σχέση των ελληνοτουρκικών με το ΝΑΤΟ είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 8 Ιούλη 1997. Στο περιθώριο της Συνόδου και με την επίβλεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, υπέγραψε κοινό ανακοινωθέν με τον Σ. Ντεμιρέλ, όπου μεταξύ άλλων αναγνωρίζει ότι και η Τουρκία έχει – πέρα από τα νόμιμα – ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο. Αν, λοιπόν, η Συμφωνία της Μαδρίτης δεν ήταν συμφωνία εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων από ελληνικής πλευράς τότε τι ήταν; Έτσι όμως επισφραγιζόταν ο επιδιαιτητικός ρόλος του ΝΑΤΟ- ΗΠΑ στην περιοχή.
Σε ότι αφορά γενικότερα την προστασία των συνόρων, είναι μεγάλο ψέμα ότι το ΝΑΤΟ τα προστατεύει, αφού είναι γνωστό, ότι γενικώς δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του και θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Επίσης είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ καλεί Ελλάδα και Τουρκία «να τα βρούνε», δηλαδή να παζαρέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Συμπερασματικά, το ΝΑΤΟ, αλλά και ΗΠΑ, ΕΕ δεν είναι πραγματικοί “σύμμαχοι” της Ελλάδας στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Επομένως, ο ελληνικός λαός έχει έναν ακόμη σοβαρό λόγο να μην έχει καμιά εμπιστοσύνη στην ελληνική αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της που συνειδητά αποδέχονται τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια.
Τριαντάφυλλος Φωτιάδης
Αντιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.