Νατοικές συνεκπαιδεύσεις

Ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «POSEIDON΄S RAGE», που διεξήχθη από 28 Μαΐου έως και 11 Ιουνίου 2021 σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση της Σούδας μαχητικά αεροσκάφη F-15Ε της US Air Forces in Europe (USAFE) και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης τους.
Ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «POSEIDON΄S RAGE», που διεξήχθη από 28 Μαΐου έως και 11 Ιουνίου 2021 σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση της Σούδας μαχητικά αεροσκάφη F-15Ε της US Air Forces in Europe (USAFE) και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης τους. (EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ)

Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι από 30 Αυγούστου έως 8 Σεπτέμβρη, στη Νέα Πέραμο Αττικής πραγματοποιήθηκε η βασική και προκεχωρημένη εκπαίδευση στις καταδύσεις στελεχών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, από εκπαιδευτές της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Η παραπάνω εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) που υπογράφτηκε τον Απρίλη 2021 μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, και εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών ΔΕΕ με φίλες και σύμμαχες χώρες, που έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

Επιπρόσθετα αναδεικνύει τη συνδρομή των Ελληνικών ΕΔ στην υποστήριξη της εν λόγω χώρας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και προσαρμογής των αμυντικών της δυνατοτήτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Συμμαχίας. Η χώρα μας μετά την υπογραφή της Νατοϊκής κοπής “Συμφωνίας των Πρεσπών”, έχει αναλάβει την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας και την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αυτής, σύμφωνα με τις Νατοϊκές κατευθύνσεις για την εκπαίδευση και την προσαρμογή της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνουμε ακόμη ότι οι υπουργοί Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, και της Τουρκίας, υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2021 πενταετή συμφωνία Στρατιωτικής-Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ‘Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας θα βελτιώσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων από τη μεριά της Τουρκίας σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της και την ενίσχυση της μαχητικής τους ετοιμότητας.

Δείτε ακόμα...