ΝΑΤΟϊκή άσκηση Steadfast Defender 2021: «Επίδειξη διακλαδικής συμμαχικής ισχύος» στη Ρουμανία

Πηγή: ΝΑΤΟ

Μια μέρα πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξεως της άσκησης «Noble Jump 2021», σημαντικού τμήματος της «Steadfast Defender 2021», έλαβε χώρα «επίδειξη διακλαδικής συμμαχικής Ισχύος». Το τελευταίο σημαντικό γεγονός της άσκησης «Steadfast Defender 2021» πραγματοποιήθηκε στο διακλαδικό εθνικό κέντρο εκπαιδεύσεως στο Cincu της Ρουμανίας, την Τρίτη 1/6/2021. Η εκδήλωση έφερε μαζί νατοϊκές δυνάμεις από 13 χώρες να κανουν επίδειξη ταχείας αντίδρασης και δυνατότητες συλλογικής άμυνας της ΝΑΤΟϊκής διακλαδικής τακτικής δύναμης υπερ-υψηλής ετοιμότητας (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF).

Μιλώντας γενικότερα για την άσκηση,ο Αμερικανός ναύαρχος Robert Burke, διοικητής της Διοίκησης διακλαδικών δυνάμεων Νάπολης (Joint Force Command Naples), που είχε τον επιχειρησιακό έλεγχο της άσκησης, δήλωσε: «Η άσκηση μας επέτρεψε να δείξουμε την αξία των συμμάχων να εργάζονται μαζί. Επίσης η άσκηση επιβεβαιώνει, ότι οι Δυνάμεις αντίδρασης του ΝΑΤΟ είναι εκπαιδευμένες, ειδικευμένες, και ικανές να αντιδράσουν σε κάθε απειλή, από κάθε κατεύθυνση, κάθε στιγμή».

Κατά την άσκηση την ηγεσία της VJTF είχε η Τουρκική 66η Ταξιαρχία Πεζικού υπό την διοίκηση του ταξίαρχου Erdoğan Koçoğlu, ενώ δυνάμεις συνέβαλλαν επίσης η Αλβανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Λετονία, Σλοβακία, Βρετανία, ΗΠΑ και η Ρουμανία που φιλοξένησε την άσκηση συνολικά και την επίδειξη.

Ολοκληρώνοντας την άσκηση, που εκπαίδευσε μαζί στο Cincu περίπου 4.000 άτομα και πάνω από 600 οχήματα και αεροσκάφη, μια αντιπροσωπευτική ομάδα πραγματοποίησε επίδειξη στρατιωτικών εξοπλισμών – δυνατοτήτων. Επιδείχθηκαν αναγνωριστικά drones, ελεύθεροι σκοπευτές, δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, εγγύς υποστήριξη από ελικόπτερα, όλμοι και αντιμετώπιση ραδιο- βιοχημικών, πυρηνικών συμβάντων.

Όπως αναμενόταν η εκδήλωση ήταν και μια ευκαιρία για επίδειξη της «πραμάτειας» διαφόρων χωρών μεταξύ πολλών άλλων, οχήματα διαφόρων τύπων, όπως άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams των ΗΠΑ, Τουρκικά VURANs, Ιταλικά Dardo Infantry Fighting Vehicles, Ρουμανικά TABC-79s, και Ισπανικά VAMTACs.

Όπως επίσης ήταν αναμενόμενο από την άσκηση δεν είχαμε ενημέρωση για τις στρατιωτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν. Έγιναν γνωστές μόνο οι κατά αντικείμενο επιδείξεις, οι «ημέρες διακεκριμένων επισκεπτών», καθώς και οι μετακινήσεις στρατευμάτων κυρίως από την Γερμανία και την Τουρκία προς την Ρουμανία. Σύμφωνα όμως με τον αρχικό προγραμματισμό έχουν ολοκληρωθεί οι φάσεις Α΄ και Β΄ της άσκησης. Ήδη, απ’ ότι φαίνεται, διεξάγεται η Γ΄ φάση που περιλαμβάνει άσκηση πραγματικών πυρών αρμάτων μάχης στο πεδίο βολής Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης «Saber Guardian 21» (μία ακόμη επιμέρους άσκηση της Steadfast Defender 2021) με επικεφαλής χώρα τις ΗΠΑ. Απομένουν πλέον οι μετακινήσεις επαναπατρισμού των στρατευμάτων, κατά τις οποίες αναμένεται πιθανότατα να εμπλακεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...