Σε συνθήκες όπου ο κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης και επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας μεγαλώνει διαρκώς, χαρακτηριστική είναι η απόφαση της Βρετανίας να ενισχύσει με όπλα τη Μολδαβία.
Η Βρετανία επιδιώκει να στείλει σύγχρονο εξοπλισμό στη Μολδαβία, που συνορεύει με την Ουκρανία και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, για «να την προστατεύσει από την απειλή εισβολής της Ρωσίας», δήλωσε η ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας στην εφημερίδα «The Telegraph».
Σύμφωνα με την Τρας, διεξάγονται συνομιλίες ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αμυντικά συστήματα της Μολδαβίας μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση.
«Θα ήθελα να δω τη Μολδαβία εξοπλισμένη με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ. Είναι μια συζήτηση που έχουμε με τους συμμάχους μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «ο Πούτιν ήταν απολύτως σαφής για τις φιλοδοξίες του να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη Ρωσία. Και το ότι οι προσπάθειές του να καταλάβει το Κίεβο δεν ήταν επιτυχείς, δεν σημαίνει καθόλου ότι έχει εγκαταλείψει αυτές τις φιλοδοξίες».
Στην «εξίσωση» των παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι στη Μολδαβία βρίσκεται η αποσχισθείσα με ρωσική υποστήριξη επαρχία της Υπερδνειστερίας…
Η Ρωσία «θα παρακολουθεί στενά» ποιες θα είναι οι αντιδράσεις σε αυτή την πρόταση «επειδή το Σύνταγμα της Μολδαβίας δηλώνει ξεκάθαρα το ουδέτερο καθεστώς της», απάντησε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Ρούντενκο.
Αντιθέσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της Μολδαβίας. Η Πρόεδρος Μάγια Σαντού τόνισε ότι «δεν βλέπει εγγυήσεις ότι η ουδετερότητα που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της χώρας θα την προστατεύσει». Σε απάντηση, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ι. Ντόντον, επέμεινε πως μια ουδέτερη Μολδαβία δεν χρειάζεται τη στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ, «γιατί ο λαός της δεν θέλει να είναι “τροφή” στα κυνικά σενάρια των μεγάλων παικτών».
Η αποχώρηση της Μολδαβίας από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), όπου συμμετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, θα ήταν ένα λάθος βήμα, επιζήμιο για το Κισινάου, προειδοποίησε εξάλλου ο Ρούντενκο, υπενθυμίζοντας πως η Μολδαβία «απολαμβάνει πολλά προνόμια» μέσα στην ΚΑΚ, όπως η συμμετοχή της σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου.