Ναυάγιο: Το Όρια βυθίστηκε το 1944 παρασύροντας στο βυθό 4.095 Ιταλούς στρατιώτες αιχμαλώτους των Ναζί

Το βρετανικής κατασκευής φορτηγό πλοίο SS ORIA που βυθίστηκε στον Πάτροκλο (Σούνιο) στις 14 Φλεβάρη 1944 παρασύροντας στο βυθό 4.095 Ιταλούς στρατιώτες αιχμαλώτους των Ναζί
Φώτο Αρχείου / Το βρετανικής κατασκευής φορτηγό πλοίο SS ORIA που βυθίστηκε στον Πάτροκλο (Σούνιο) στις 14 Φλεβάρη 1944 παρασύροντας στο βυθό 4.095 Ιταλούς στρατιώτες αιχμαλώτους των Ναζί

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021, και ώρα 11:00, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη τελετή στο Μνημείο των Πεσόντων του πλοίου ΟRIA, στο 60ο χμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου. Το Όρια βυθίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1944,  προσκρούοντας κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας σε βράχια κοντά στη νήσο Πάτροκλο, λίγα μίλια από τον Πειραιά, προορισμό του ταξιδιού που είχε ξεκινήσει την προηγουμένη από την Ρόδο. Το χειρότερο ναυάγιο της νεώτερης και σύγχρονης ιστορίας της Μεσογείου, προκάλεσε τον θάνατο σε τουλάχιστον 4.095 Ιταλούς στρατιώτες αιχμαλώτους των Ναζί, παρασύροντάς τους στον βυθό.

Τελετή μαζί με την Ιταλική Πρεσβεία

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε με τήρηση των περιοριστικών μέτρων κατά του Covid, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι του Σαρωνικού και της Λαυρεωτικής, εκπρόσωποι του πολιτιστικού Συνδέσμου Χρυσή Τομή της Κερατέας, η Πρέσβεις της Ιταλίας στην Αθήνα και ο Ακόλουθος Άμυνας της Ιταλικής Πρεσβείας, εκπροσωπώντας την ιταλική παροικία και όλους όσοι δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν εξαιτίας των εν ισχύ περιορισμών. Κατά την διάρκεια της τελετής κατετέθησαν δύο στεφάνια.

Με αυτό τον τρόπο, εβδομήντα επτά χρόνια μετά την τραγωδία του Όρια, θελήσαμε να ανανεώσουμε τον ειλικρινή φόρο τιμής των Ιταλικών Αρχών στην Μνήμη των στρατιωτών μας που είχαν αρνηθεί να υποκύψουν στον ναζισμό ή να ασπαστούν το καθεστώς της λεγόμενης «Δημοκρατίας του Σαλό», και για αυτήν την θαρραλέα επιλογή τους είχαν επιβιβαστεί ως αιχμάλωτοι στο πλοίο με προορισμό τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σήμερα στεκόμαστε δίπλα τους συγκινημένοι και απευθύνουμε, όπως πάντοτε, τις σκέψεις μας σε αυτούς, στο «Δίκτυο των οικογενειών των θυμάτων του ναυαγίου του πλοίου ΟΡΙΑ», σε όλους τους Στρατιωτικούς μας που χαθήκαν στην θάλασσα και στους αγαπημένους τους.

Ιστορικοί δεσμοί αλληλεγγύης Ιταλικού κι Ελληνικού λαού

Το να θυμόμαστε την ιστορία του Όρια, σημαίνει επίσης να αγγίζουμε και να ενισχύουμε τους αδιάρρηκτους δεσμούς αλληλεγγύης του ιταλικού με τον ελληνικό λαό. Ο ένοπλος ελληνικός λαός από τις πρώτες κιόλας τραγικές ώρες του ναυαγίου επέδειξε μεγάλη ανθρωπιά απέναντι στους Ιταλούς πεσόντες και αγνοούμενους. Λίγους μήνες πριν ήταν κατοχικά στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας. Ως αιχμάλωτοι των Γερμανών Ναζί όμως, συγκαταλέγονταν πια στους συμπολεμιστές. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα σύσσωμα Ιταλικά στρατεύματα, ακόμη κι απειθαρχώντας απέναντι στους αξιωματικούς τους, ενώθηκαν με τα τμήματα του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ). Σε άλλες άνοιξαν τις αποθήκες όπλων σε συνεννόηση με το Ενιαίο Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) για να ενισχυθεί ο εξοπλισμός του ένοπλου λαού. Βεβαίως η πλειοψηφία των βασανιστών, καραμπινιέρων και αξιωματικών του φασιστικού Κράτους που κατέρρεε έμειναν πιστοί στα νέα αφεντικά τους, τους Γερμανούς Ναζί και τους Έλληνες συνεργάτες τους.

Με πληροφορίες από LimenikaNea

Δείτε ακόμα...