Ναυπηγεία Ελευσίνας: Κυβερνητική φιέστα για το ξεπούλημα και τον εργασιακό μεσαίωνα

EUROKINISSI

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας επισκέφτηκε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης, λίγες μέρες αφότου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν μαζί το νομοσχέδιο – έκτρωμα που μετατρέπει και αυτό το ναυπηγείο σε «ειδική οικονομική ζώνη», «καθαρό» από εργασιακά δικαιώματα και από υποχρεώσεις στον νέο επενδυτή, την αμερικανικών συμφερόντων ONEX, στο πλαίσιο των πολύ επικίνδυνων για τον λαό μας ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καθώς είναι επίσημα διακηρυγμένο ότι θέλουν τα Ναυπηγεία για τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ.

Κάνοντας το μαύρο άσπρο, και αφού πρώτα ο πρωθυπουργός έσπευσε να ευχαριστήσει «όλους όσοι εργάστηκαν για να μπορέσει να ψηφιστεί αυτός ο πολύ σημαντικός νόμος» – άρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στη στρατηγική τους σύμπλευση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου – μίλησε για «εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας» και «αισιόδοξο μέλλον».

Φρόντισε δε να πει «ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στο Σωματείο και τους εργαζόμενους, διότι επιδείξατε μεγάλη συνδικαλιστική υπευθυνότητα. Αντιληφθήκατε ότι προκειμένου να γίνει πράξη μια τέτοια εξυγίανση, όλοι πρέπει να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους»… Και πώς αλλιώς εφόσον ο νόμος που ψηφίστηκε την Τετάρτη προβλέπει πως όλοι οι εργάτες των Ναυπηγείων είναι απολυμένοι, δεν διασφαλίζεται σχεδόν τίποτα από τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ η επαναπρόσληψή τους θα γίνεται με χειρότερους εργασιακούς όρους ακόμα κι απ’ αυτούς που ισχύουν τώρα. Ορισμένες μικρές βελτιώσεις που έγιναν την τελευταία ώρα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου επιτεύχθηκαν χάρη στην πίεση και τον αγώνα των εργατικών συνδικάτων και των υπόλοιπων λαϊκών φορέων, χάρη στην αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στους εργάτες, κόντρα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, στην εργοδοσία και τους θλιβερούς κυβερνητικούς συνδικαλιστές, που άλλο δεν έκαναν παρά να εκβιάζουν για να προχωρήσει το ξεπούλημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αδιανόητο …πώς είναι δυνατόν μια χώρα η οποία έχει τον μεγαλύτερο στόλο στην εμπορική ναυτιλία παγκοσμίως να μην μπορεί να επισκευάζει τα πλοία της στην Ελλάδα. Αυτό αλλάζει και θα αλλάξει και εδώ στην Ελευσίνα», πρόσθεσε κρύβοντας ότι ήταν ακριβώς τα συμφέροντα των εφοπλιστών και συνολικά του κεφαλαίου που απαξίωσαν τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες στη ναυπηγοεπισκευή και δεσμευόμενος απέναντι στους εφοπλιστές ότι θα τους διασφαλίσει εδώ μια …οικονομική και απαλλαγμένη από εργασιακά δικαιώματα επισκευαστική βάση για τον στόλο τους.

Παραπέρα, υποσχέθηκε και «πολύ σημαντικές συνεργασίες με μεγάλα ξένα ναυπηγεία. Και ναι, βεβαίως, υπάρχουν και προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία δρομολογούνται και τα οποία θέλουμε, τα πλοία αυτά να μπορούν να χτιστούν στην Ελλάδα», τόνισε σκιαγραφώντας σχέδια όπου το ναυπηγείο λειτουργεί τελικά ως υπεργολάβος επιχειρηματικών ομίλων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και ταυτόχρονα στην αμερικανική ONEX διασφαλίζεται ζεστό παραδάκι από τις παραγγελίες του ΠΝ και του κρατικού κορβανά, χρήμα του ελληνικού λαού.

ΚΚΕ: Δεν περνάνε τα ψέματα και η κοροϊδία

Σε σχόλιο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας γύρισε την πλάτη στον κύριο Μητσοτάκη και τη φιέστα που έστησε, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως δεν περνάνε τα ψέματα και η κυβερνητική κοροϊδία για τον δήθεν “φιλεργατικό” χαρακτήρα του σχεδίου εξυγίανσης που ψήφισε η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για πληρωμή όλων των δεδουλευμένων, για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, για ένα Ναυπηγείο στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και της χώρας.

Υ.Γ. Απ’ τις ευχαριστίες του κυρίου Μητσοτάκη δεν θα έπρεπε να λείψει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού άλλωστε μαζί ψήφισαν τον νόμο του Αδωνη Γεωργιάδη που μετατρέπει το Ναυπηγείο σε “ειδική οικονομική ζώνη”, διαγράφει μέρος των δεδουλευμένων, δεν δεσμεύεται για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων με τους ίδιους όρους και δικαιώματα, δίνει προκλητικά προνόμια στον επενδυτή».

Δείτε ακόμα...