Ναυτεργάτες: Θάνατος ενός και τραυματισμοί άλλων δύο

Στις 28 Δεκέμβρη ο α' μηχανικός Ηρακλής Κασιώτης, 38 ετών, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο μηχανοστάσιο του M/T «Maran Helen» της ναυτιλιακής εταιρείας «Maran Tankers»
Φώτο Αρχείου / Το δεξαμενόπλοιο «Maran Helen» της ναυτιλιακής εταιρείας «Maran Tankers»

Ο θάνατος ενός ναυτεργάτη και οι τραυματισμοί άλλων δύο ήταν ο τραγικός απολογισμός της τελευταίας βδομάδας του 2022, σε νέα περιστατικά που επιβεβαιώνουν τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στα βαπόρια, με ευθύνη κράτους και εφοπλιστών.

Στις 28 Δεκέμβρη ο α’ μηχανικός Ηρακλής Κασιώτης, 38 ετών, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο μηχανοστάσιο του M/T «Maran Helen» της ναυτιλιακής εταιρείας «Maran Tankers», ενώ το πλοίο έπλεε 15 ν.μ. νοτιοανατολικά της Λήμνου. Διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Μια μέρα πριν, στις 27 Δεκέμβρη, τραυματίστηκε ναυτεργάτης με ειδικότητα χυτροκαθαριστή στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «Asterion II», με σημαία Κύπρου, ενώ το πλοίο έπλεε στα διεθνή ύδατα με πορεία λιμάνι του εξωτερικού. Ακόμα, την περασμένη βδομάδα, ναυτεργάτης με ειδικότητα θαλαμηπόλου τραυματίστηκε μέσα στο Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο «Διονύσιος Σολωμός», που βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά.

Στις 27 Δεκέμβρη 2022, τραυματίστηκε ναυτεργάτης με ειδικότητα χυτροκαθαριστή στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «Asterion II», με σημαία Κύπρου
Φώτο Αρχείου / Επιβατηγό – Οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο «Asterion II» της ANEK LINES

Η ΠΕΜΕΝ σε ανακοίνωσή της για το θανατηφόρο περιστατικό (όταν εκδόθηκε δεν είχαν γίνει ακόμα γνωστά τα άλλα «ατυχήματα») εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Ηρ. Κασιώτη και απαιτεί την άμεση και πλήρη διερεύνηση των αιτιών του θανάτου του, καθώς και την ενημέρωσή της.

επιβατηγό πλοίο «Διονύσιος Σολωμός»
Επιβατηγό πλοίο «Διονύσιος Σολωμός»

Τονίζει ότι τα συνεχή θανατηφόρα περιστατικά στον κλάδο των ναυτεργατών «επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα των συνθηκών εργασίας, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις και τις διαρκώς αυξημένες απαιτήσεις των εφοπλιστών, που έχουν διαμορφωθεί από την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και υπηρετούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Αναδεικνύεται διαρκώς η παντελής έλλειψη πρόληψης και αντιμετώπισης των επαγγελματικών ασθενειών, με ευθύνη του κράτους, που θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού

Η ΠΕΜΕΝ θυμίζει τέλος ότι τόσο η ίδια όσο και άλλα ναυτεργατικά σωματεία, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η ΠΕΕΜΑΓΕΝ, έχουν αναδείξει την αναγκαιότητα λειτουργίας του εγκαταλελειμμένου από το 1978 Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού στα Μελίσσια και τη διαμόρφωσή του σε πανεπιστημιακή κλινική, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών όλων των εργασιακών κλάδων, κάτι που δεν υπάρχει στη χώρα μας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...