Ναυτεργατικά σωματεία: Απαιτούν τον απεγκλωβισμό και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους από το Ιράν

Το πετρελαιοφόρο «Niovi» («Νιόβη»), ελληνικών συμφερόντων (του ομίλου Δ. Μπακού και Γ. Καϋμενάκη), της εταιρείας «Smart Tankers»
Φώτο Αρχείου / Το πετρελαιοφόρο «Niovi» («Νιόβη»), ελληνικών συμφερόντων (του ομίλου Δ. Μπακού και Γ. Καϋμενάκη), της εταιρείας «Smart Tankers»

Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, των εμπλεκόμενων υπουργείων και υπηρεσιών, για τη διασφάλιση της προστασίας της ζωής των ναυτεργατών, τον απεγκλωβισμό και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους, απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, μετά τη νέα κατάληψη ελληνόκτητου πλοίου στο Ιράν. Συγκεκριμένα, το Ιράν έχει δεσμεύσει το δεξαμενόπλοιο «Niovi», με σημαία Παναμά, της ελληνόκτητης ναυτιλιακής εταιρείας «Smart Tankers INC», το οποίο αριθμεί 29 μέλη πλήρωμα.

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία σχολιάζουν την «ένταση των ανταγωνισμών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» που εξελίσσεται εδώ και πάνω από έναν χρόνο στην Ουκρανία μεταξύ των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, της Ρωσίας και συμμάχων τους, επισημαίνοντας τους ιδιαίτερους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν αυτές οι εξελίξεις την ασφάλεια των ναυτεργατών. «Σε αυτές τις συνθήκες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών έχουν πραγματοποιηθεί ένοπλες καταλήψεις πλοίων από το Ιράν, ως αντίποινα κατασχέσεων φορτίων πετρελαίου από τις ΗΠΑ», αναφέρουν, με τελευταίο κρούσμα το προαναφερθέν δεξαμενόπλοιο.

«Παρόμοιες συνθήκες ομηρίας είχαν αντιμετωπίσει για 4 μήνες οι ναυτεργάτες των ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων “Delta Poseidon” της ναυτιλιακής εταιρείας “Delta Tankers” και “Prudent Warrior” της ναυτιλιακής εταιρείας “Polembros Shipping Limited», υπενθυμίζουν τα σωματεία. Ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την άμεση διασφάλιση της προστασίας της ζωής των ναυτεργατών, τον απεγκλωβισμό και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους.

Δείτε ακόμα...