Ναυτεργατικά Σωματεία: Οι ναυτεργάτες να καταδικάσουν τις προεκλογικές φιέστες

Δεύτερη μέρα της προειδοποιητικής πανελλαδικής 48ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης - ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ
Φώτο Αρχείου / Δεύτερη μέρα της προειδοποιητικής πανελλαδικής 48ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης – ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ / Πηγή: nautergatiki.gr

«Καλούμε τους ναυτεργάτες να καταδικάσουν τις προεκλογικές φιέστες, να γυρίσουν την πλάτη στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που θα μας τριβελίσουν τα αυτιά αυτή την περίοδο», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, σε ανακοίνωσή τους, με αφορμή την προεκλογική φιέστα που πραγματοποιείται σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με πρωτοβουλία του διοικητή του ΝΑΤ και τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας κ. Χατζηδάκη και Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη.

«Οι κατακτήσεις μας, τα δικαιώματά μας είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας. Δυναμώνουμε την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας», επισημαίνουν τα ναυτεργατικά σωματεία και αναφέρουν ότι «η αλλαγή πλεύσης και ο εκσυγχρονισμός του ΝΑΤ», που διατυπώνεται στη σχετική πρόσκληση, αποτελεί πρόκληση για τη ναυτεργατική οικογένεια, που βιώνει τη διαρκή υπονόμευση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, από την πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Δεν θα ειπωθεί σε αυτή τη φιέστα η φιλοεφοπλιστική πολιτική με νομοθετικές ρυθμίσεις, θαλασσοδάνεια και χρέη από οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, που προκάλεσαν 1 δισ. ευρώ οργανικό έλλειμμα στο ΝΑΤ και την ένταξή του στον ΕΦΚΑ με τον ν. 4387/2016.

Δεν θα ειπωθεί ότι με νόμους και Υπουργικές Αποφάσεις διευρύνεται η ανασφάλιστη εργασία. Στην επιβατηγό ναυτιλία με την ακινησία της πλειοψηφίας των πλοίων τη χειμερινή περίοδο, με τον ν. 4150/2013 η πλειοψηφία των ναυτεργατών εργάζεται 6-7 μήνες, στα ταχύπλοα 4-5 μήνες ενώ αντίστοιχα μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές.

Δεν θα ειπωθεί ότι συνεχίζεται η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης που έγινε με μνημονιακούς νόμους, παρότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ διατυμπανίζουν υποκριτικά για έξοδο από τα μνημόνια.

Δεν θα ειπωθεί ότι οι ναυτεργάτες που καταθέτουν για σύνταξη και έχουν μόνο ασφαλιστικές εισφορές σε ΝΑΤ, η οριστική σύνταξη αποδίδεται μετά από 4 μήνες, η επικουρική σε 7 μήνες, το εφάπαξ σε 9 μήνες, ενώ όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, τους αποδίδεται η οριστική σύνταξη, τουλάχιστον μετά από 12 μήνες.

Δεν θα ειπωθεί ότι στον επανυπολογισμό της κύριας σύνταξης για όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν το ν.4387/2016, δεν υπολογίζεται το σύνολο των εισφορών, που έχουν καταβληθεί, αλλά μόνο ο μισθός ενεργείας και το επίδομα Κυριακών, χωρίς να υπολογίζεται η άδεια.

Δεν θα ειπωθεί ότι ακόμα εκκρεμούν να αποδοθούν αναβαθμίσεις συντάξεων, ενώ έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές.

Δεν θα ειπωθεί η λεηλασία της περιουσίας του ΝΑΤ και η μη αξιοποίησή της προς όφελος των ναυτεργατών, όπως το Νοσηλευτικό ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ) στα Μελίσσια, που έχει εγκαταλειφθεί από το 1977, υπηρετώντας τα συμφέροντα των ιδιωτικών κλινικών υγείας και των εφοπλιστών».

«Διαχρονικά έχουμε διατυπώσει και διεκδικούμε τη λειτουργία του ως πανεπιστημιακής κλινικής με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα για την έρευνα, πρόληψη και θεραπεία των επαγγελματικών ασθενειών.

Απαιτούμε την άμεση απόδοση των διαδοχικών συντάξεων και των αναβαθμίσεων. Άμεση καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και των παράλληλων συντάξεων πριν και μετά το ν. 4387/2013. Να επιστραφούν τα περιουσιακά στοιχεία του ΝΑΤ και των Ταμείων Πρόνοιας», καταλήγουν.

Η ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων εδώ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...