Ναυτεργατικά Σωματεία: Στη μάχη για τη νέα 48ωρη απεργία από τις 10 Δεκέμβρη

Δεμένα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά
Δεμένα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά / Πηγή: Eurokinissi

Για τη μάχη της νέας 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης από την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη, προετοιμάζονται οι ναυτεργάτες διεκδικώντας την ανανέωση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς.

Προβάλλουν ακόμα διεκδικήσεις που αφορούν την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων και άλλα αιτήματα που συνδέονται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα καράβια.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προετοιμασία της απεργίας βρίσκονται οι δυνάμεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις σε κάθε καράβι, σε κάθε λιμάνι της χώρας αναδεικνύουν την ανάγκη «να γίνει υπόθεση όλων των ναυτεργατών η περιφρούρηση της απεργίας. Με αγωνιστική αισιοδοξία να διεκδικήσουμε για τις δικές μας ανάγκες», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Καταγγέλλουν ταυτόχρονα ότι «η υπονόμευση του απεργιακού αγώνα», δηλαδή της 48ωρης απεργίας στις 11 Νοέμβρη, την οποία έληξε η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με συνοπτικές διαδικασίες, «όπλισε την επιθετικότητα των εφοπλιστών, της κυβέρνησης της ΝΔ, του υπουργείου Ναυτιλίας, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών». Επιθετικότητα που εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή μετά τη λήξη της απεργίας, όταν οι εφοπλιστές της επιβατηγού ναυτιλίας «πρότειναν αυξήσεις κοροϊδίας για τις ΣΣΕ, με 0% για το 2020, 1% από τον Νοέμβρη του 2021 και 1% από τον Ιούνη του 2022».

Δείτε ακόμα...