Ναύτης από τη Φ/Γ Ναβαρίνον

Φρεγάτα Ναβαρίνο (F461) τύπου MEKO S / Πηγή: ΠΝ
Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα Ναβαρίνο (F461) τύπου MEKO S / Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Σε μια περίοδο όπου όλος ο πλανήτης έχει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει ως προτεραιότητα την προστασία της υγείας, στη Φ/Γ Ναβαρίνον κύρια προτεραιότητα αποτελεί το σενιάρισμα του καταστρώματος (ματσακόνι, βάψιμο) και το σφουγγάρισμα των εσωτερικών διαδρόμων. Η υγεία του πληρώματος και ειδικά των ναυτών θητείας καθώς και των οικογενειών τους έρχεται σε τριτο-δεύτερη μοίρα. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι:

  • Σε περίοδο καύσωνα, μετά μάλιστα κι από έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο της ΕΜΥ, όχι μόνο δεν τηρήθηκε το μέτρο της πρόωρης λήξης του εργάσιμου ωραρίου, αντιθέτως ο κύριος όγκος των εργασιών αφορούσε τα εξωτερικά καταστρώματα (ματσακόνι, βάψιμο) σε ώρες όπου η θερμοκρασία ήταν στα μέγιστά της.
  • Ενώ με διαταγή που ανακοινώθηκε επίσημα απ’τον Ύπαρχο σε επιθεώρηση δεν επετράπη στο πλήρωμα να προχωρήσει με ατομική ευθύνη σε εμβολιασμό, 4 μήνες μετά ενημερωθήκαμε οι ναύτες θητείας πως θα πρέπει να εμβολιαστούμε μόνοι μας.
  • Στα τελευταία ταξίδια, η κλήση για εξέταση των ναυτών θητείας με rapid test πριν τον απόπλου, αν γινόταν, γινόταν μετά τη σήμανση προετοιμασίας για λύσιμο του πλοίου, στην οποία έπρεπε να συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι ναύτες, και άρα να απουσιάζουν απ’την εξέταση.
  • Δεν γίνεται έλεγχος των self-test του πληρώματος κατά την είσοδό τους στη φρεγάτα, ενώ για τους ναύτες δεν υπάρχουν καν οδηγίες σχετικά με την κάλυψη του κόστους αυτοεξέτασης.
  • Δεν υπάρχει ενημέρωση επίσημη και επαρκής προς το πλήρωμα για τις περιπτώσεις κρουσμάτων, καθώς και σαφείς οδηγίες σε περίπτωση επαφής μαζί τους. Προσωπικά, χρειάστηκε να ενημερωθώ από φήμες για να μάθω πως συνάδελφος με τον οποίο είμαστε μαζί στον ίδιο θάλαμο και τον οποίo μετέφερα στο σπίτι του την προηγούμενη μέρα, βγήκε θετικός σε self test. Ακόμα και τότε όμως, η ανάγκη για παραπάνω εργατικά χέρια και κατ’ επέκταση αποφυγή «αχρείαστων» καραντινών, οδήγησε το οπλονομείο της φρεγάτας σε ένα μπαράζ αντιφατικών οδηγιών, μέχρι εν τέλει να αποφασιστεί η προληπτική απομόνωση και εξέτασή μου.

Τα παραπάνω είναι δείγματα μιας κατάστασης που σε καμία περίπτωση δεν τιμά το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι μια κατάσταση η οποία προσβάλει τόσο το μόνιμο προσωπικό όσο και εμάς τους στρατευμένους ανεξαρτήτως Κλάδου, που για να καλύψουμε κενά των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό, δίνουμε ένα χρόνο απ’ τη ζωή μας, απ’ την εξέλιξη μας, επιβαρύνοντας μάλιστα οικονομικά τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας, μιας και η κοροϊδία των 8,62€ δεν μας εξασφαλίζει ούτε την κάρτα για το κινητό.

Ναύτης Κουσκούσης Αντώνης,
Φ/Γ Ναβαρίνον

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...