Τα κάλπικα διλήμματα τους αναμασούν στο δρόμο προς τις εκλογές η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εγκλωβίσουν λαϊκό κόσμο.Η κυβέρνηση της ΝΔ υπόσχεται «σταθερότητα» που σημαίνει σταθερότητα στη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, ο δε ΣΥΡΙΖΑ βάζει «προοδευτικό» φερετζέ για να ενσωματώσει το λαό.
«Διεκδικούμε την αυτοδυναμία, για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο. Ιδιαίτερα σήμερα, σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και µε έναν απρόβλεπτο γείτονα, η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό τιμόνι, µε σαφή πορεία. Μια κυβέρνηση που θα µπορεί να αποφασίζει γρήγορα και να δρα συντονισμένα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «λάθος επιλογές μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα πίσω. Να ζήσουμε νέες περιπέτειες, τις οποίες όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε». Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν «επιχειρήσει να εφαρµόσει έστω και ένα µέρος όσων έχει εξαγγείλει, η χώρα θα ξαναβρεθεί αµέσως σε νέο µνηµόνιο», υποστηρίζοντας ότι αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει ο Αλ Τσίπρας «πολύ απλά, δεν µπορούν να χρηµατοδοτηθούν σήµερα από µια χώρα η οποία βρίσκεται στην ευρωζώνη και πρέπει να συµµορφωθεί µε δηµοσιονοµικούς κανόνες. Θα µας οδηγούσε µε νοµοτελειακή βεβαιότητα σε τέταρτο µνηµόνιο η εφαρµογή αυτών των µέτρων».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στο επιχείρημα πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τέταρτο μνημόνιο, θυμίζοντας στον πρωθυπουργό «ότι τα ίδια έλεγε και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια που την έβαλε η ΝΔ», φυσικά τσακίζοντας το λαό.
Ασφαλώς, η υπενθύμιση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ για την «δημοσιονομική προσαρμογή» που πέτυχε δεν είναι τυχαία, είναι το «διαβατήριο» του για να διεκδικήσει εκ νέου το χρίσμα από την αστική τάξη, διαβεβαιώνοντας την ότι μπορεί να ξαναβγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά» με «προοδευτικό» μανδύα. Κυρίως, όμως, το «διαβατήριο» του είναι το ίδιο το πρόγραμμα του, που είναι δεσμευμένο στο μνημόνιο των μνημονίων, το «Ταμείο Ανάκαμψης» στο οποίο ομνύουν όλα τα αστικά κόμματα. Τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου, οι ανάγκες θωράκισης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, οι ευρωενωσιακοί δημοσιονομικοί μηχανισμοί καθορίζουν το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, όποια και αν είναι αυτή, μονοκομματική ή συνεργασίας, «συντηρητική» ή «προοδευτική».
Είτε «επιτελικό» είτε όχι, το αστικό κράτος είναι εχθρικό για το λαό
Στην ίδια συνέντευξη, ο Κυρ. Μητσοτάκης αφού εξύμνησε το «επιτελικό κράτος», το οποίο όπως είπε, «είναι µια µεγάλη κατάκτηση για τη χώρα. Μια ισχυρή κεντρική εκτελεστική εξουσία, που θέτει ένα πλαίσιο σωστής διακυβέρνησης και, θα έλεγα, σωστών κανόνων µάνατζµεντ», δήλωσε πως έχει διαπιστώσει στην πράξη «τα µεγάλα πλεονεκτήµατα του επιτελικού κράτους», έχει διαγνώσει όµως «και αδυναµίες, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν».
Ακολουθώντας δε τα βήματα όλων των προκάτοχων του που ανακοίνωναν με τυμπανοκρουσίες, αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, υποσχέθηκε αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης. «Σίγουρα θα διορθώσουµε κενά, χωρίς να αλλάξουµε τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Θα κάνουµε, επίσης, αλλαγές και στο κυβερνητικό σχήµα. Προφανώς θα υπάρχουν αλλαγές και σε πρόσωπα. Και θα επιδιώξουµε να έχουµε, ασφαλώς, περισσότερες γυναίκες στο Υπουργικό Συµβούλιο», σημείωσε.
«Αφού επί τέσσερα χρόνια διαφήμιζε ”επιτελικό κράτος” και ”αριστεία”, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη του παραδέχτηκε ότι εξαπατούσε τους πολίτες και τώρα τάζει ”νέα δομή” και ”νέα πρόσωπα”, απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης βγάζει τους δήθεν άριστους άχρηστους και ζητάει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών λέγοντας τους ότι απέτυχε παταγωδώς».