ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ: Η κρατική βία είναι στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής τους

Δυνάμεις της ομάδας "Δράση" στη Νέα Σμύρνη
Δυνάμεις της ομάδας “Δράση” στη Νέα Σμύρνη / Πηγή: Eurokinissi

Την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, επιχειρήθηκε για μια άλλη φορά, να τεθούν οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση για την αστυνομική βία και την κρατική καταστολή. Η μεταξύ τους αντιπαράθεση όμως, με αντιδεξιές κορόνες στοχεύει στο να κρυφτεί οτι η αντιλαϊκή πολιτική προϋποθέτει και το μαστίγιο-την καταστολή διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.

Το αστικό κράτος ανεξάρτητα απο το ποιο αστικό κόμμα είναι στην διακυβέρνηση, έχει συνέχεια ως προς τα ταξικά του συμφέροντα μέσω της αντιλαϊκής επίθεσης και της καταστολής. Η ΝΔ ετοιμάζει την συνέχισης των αντεργατικών νομοσχεδίων και ζητά από τον λαό να συναινέσει στην ανάκαμψη του κεφαλαίου, και όπου αυτό δεν ‘πείθει’ – ‘πίπτει η ράβδος’.

Θυμίζουμε οτι η ΝΔ στις εκλογές του 2019 είχε κεντρικό της σύνθημα την «ασφάλεια», στέλνοντας μήνυμα κρατικής πυγμής και προετοιμάζοντας το έδαφος για ένταση της καταστολής, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων της αντιλαϊκής πολιτικής που μεγαλώνουν και από τη διαχείριση της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Απο την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει την κρατική καταστολή ως «αποκλειστικότητα» του «κράτους της δεξιάς», έστελνε ως κυβέρνηση τα ΜΑΤ ενάντια σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, ακόμα και μαθητές, παρέταξε πρώτος της αύρες απέναντι σε διαδηλωτές, για να εφαρμοστούν τα μέτρα των μνημονίων, πήρε μέτρα περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας.

Κατέστειλε με αγριότητα αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, για να θωρακίσει τον «στρατηγικό διάλογο» με τις ΗΠΑ και ψήφισε νόμους που ενισχύουν τον αυταρχισμό θεσμικά και επιχειρησιακά, ενσωματώνοντας επικίνδυνες Οδηγίες της ΕΕ περί «τρομοκρατίας» και «ριζοσπαστισμού», που στη συνέχεια εμπλούτισε η ΝΔ.

Η στρατηγική τους σύμπλευση δεν κρύβεται ούτε στα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας. Αφού τον περασμένο Απρίλη έριξε το σύνθημα «θα λογαριαστούμε μετά», ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει τώρα υπουργό Υγείας «κοινής αποδοχής» με τη ΝΔ, αλλά και «επίταξη» του ιδιωτικού τομέα Υγείας με γενναίες κρατικές επιδοτήσεις, όπως κάνει η κυβέρνηση. Και οι δυο αντιμετωπίζουν την υγεία ως εμπόρευμα, και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τον ρόλο του καλύτερου διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα της εγγύησης για «κοινωνική συναίνεση» σε αυτήν καλύτερα απο το ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, αξιοποιεί την κρατική καταστολή στη φαρέτρα του, για να ενισχύσει την διαχωριστική γραμμή έναντι της ΝΔ : το λεγόμενο αντιδεξιό μέτωπο, “Δεξιά ή πρόοδος”, προβάλλοντας τον εαυτό του ως προοδευτική δύναμη έναντι της ‘δεξιάς’ ΝΔ.

Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνά μια λεπτομέρεια, οτι ‘πρόοδος’ δεν είναι η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, η στήριξή του στις διεθνείς αγορές εις βάρος άλλων λαών, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι αμερικανικές βάσεις όπου τις διεύρυνε, η συμμετοχή της χώρας σε πολέμους ή με στρατιωτικές δυνάμεις σε άλλες χώρες, η καταλήστευση του ενεργειακού πλούτου στο Αιγαίο προς όφελος της αστικής τάξης- εις βάρος των λαών στους οποίους ανήκει. Πρόοδος δεν είναι ο καπιταλισμός, το εκμεταλλευτικό σύστημα, που ιδιοποιείται και ζει παρασιτικά εις βάρος αυτών που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο.

ΠΡΟΟΔΟΣ – το νέο – στη εποχή του ιμπεριαλισμού είναι ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ.

Κάθε άνθρωπος ριζοσπάστης, προοδευτικός, δεν μπορεί να συνδέει την πάλη του, τα όνειρά του για μια καλύτερη ζωή με το κεφάλαιο και την εξουσία του, την επιλογή του πολιτικού του προσωπικού, παρά μόνο σε αντίθεση με αυτά.

Να ενώσει τη φωνή του μαζί με τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στην προοπτική να βγει νικητής ο λαός, για τον Σοσιαλισμό.

Δείτε ακόμα...