ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ: Όταν ανέχονταν την Χρυσή Αυγή…

Τάγμα Εφόδου Χρυσής Αυγής
Φώτο Αρχείου / Τάγμα Εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή / Πηγή: Eurokinissi

Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια ιδιότυπη ‘πασαρέλα’ δηλώσεων καταδίκης απο τα αστικά κόμματα, του ναζιστικού μορφώματος ‘Χ.Α’. Η φασιστική εκδοχή διαχείρισης της αστικής εξουσίας – γέννημα-θρέμμα από τα σπλάχνα του καπιταλισμού, είχε διαχρονικά την στήριξη της αστικής τάξης, την οποία χρησιμοποιεί ως ‘πολιτική εναλλαγή’ σε καταστάσεις που δυσκολεύεται έναντι της λαϊκής πάλης. Φασιστικές αντιλήψεις εξάλλου υπάρχουν σε ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, εξίσου διαχρονικά. Και η Ελλάδα που έχει την κλασική αστική εξουσία διακυβέρνησης -δικτατορία του κεφαλαίου, είχε δυο φορές και ως αστική πολιτική διακυβέρνηση – την ακραία της έκφραση- τις δικτατορίες του Μεταξά και των Συνταγματαρχών.

Η περίπτωση της Χ.Α, αυτού του ναζιστικού μορφώματος, ‘ανδρώθηκε’ σε μια οξυμένη κατάσταση για το κεφάλαιο τη δεκαετία του 2000, λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τις λαϊκές αντιδράσεις. Η Χ.Α. θυμόμαστε όλοι πολύ καλά, οτι ‘έτυχε’ σημαντικής προβολής από όλα τα αστικά κανάλια των ΜΜΕ, όπως και του ΣΚΑΙ π.χ., κανάλια, που σήμερα την “λοιδορούν”. Την “λοιδορούν” γιατί σε αυτή τη χρονική φάση, έκανε τη βρώμικη δουλειά στην κρίση, και τώρα δεν είναι άμεσα χρήσιμη στο κεφάλαιο, αφού μπορεί να ‘πείθει’ το λαό μέσω της κλασσικής αστικής διαχείρισης -δικτατορίας των μονοπωλίων, απο τα κόμματά της.

Η Χ.Α ‘έτυχε’ , ‘ανοχής’ από το αστικό πολιτικό προσωπικό- ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης που ο λαός ήταν στους δρόμους. Δρόμους όπου κάποιοι ήταν, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ. ήταν μαζί της στην πλατεία. Θυμόμαστε οτι τότε κατακρίνονταν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ γιατί δεν ακολουθούσε την ίδια τακτική κοινής συνεύρεσης όλοι μαζί στην πλατεία, και από τα αστικά κανάλια, που τώρα καταγγέλουν την κοινή συνεύρεση ΣΥΡΙΖΑ κάτω και ΧΑ πάνω στην πλατεία. Τότε καθύβριζαν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ που έκανε ξεχωριστές συγκεντρώσεις και αιτήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες όπως και η ΝΔ για την ανοχή τους στη Χ.Α. Το γεγονός ότι οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα το 2019 δύο μέρες πριν κλείσει η Βουλή για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών. Αλλαγές που θα διευκόλυναν στο να πέσουν στα μαλακά οι εγκληματίες χρυσαυγίτες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αλλαγές που ψήφισε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν οι ανώτατες και οι κατώτατες ποινές για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ έπαψε και η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Ενώ η ΝΔ δεν επανέφερε την προηγούμενη διάταξη.

Να θυμίσουμε ότι βουλευτές της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, χαϊδολογούσαν τους φασίστες, φωτογραφίζονταν μαζί τους (βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο), εγκαλούσαν το ΚΚΕ όταν χαρακτήριζε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική ναζιστική οργάνωση, λέγοντας (π.χ. ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βίτσας και ο προεδρεύων της Βουλής επί κυβέρνησης ΝΔ) ότι είναι «θεσμικό κόμμα», εκλεγμένο στο κοινοβούλιο.

Ο κάλπικος καβγάς λοιπόν ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, γύρω από το ποιος από όλους έδειχνε μεγαλύτερη ανοχή στην εγκληματική ναζιστική οργάνωση, γίνεται για να ξεπλυθούν μαζί από τις ευθύνες τους για τον ‘αέρα στα πανιά’ της.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια απόπειρα να «καθαρίσει» τις ευθύνες του, κατέθεσε χτες τροπολογία για την επαναφορά διατάξεων που ως κυβέρνηση είχε καταργήσει, στην οποία ωστόσο συμπεριέλαβε και περίπου τις μισές αντιδραστικές διατάξεις από τον Ποινικό Κώδικα.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, απέρριψε τα μέτρα στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων και έκπτωσης από δημόσια αξιώματα για τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που πρότεινε το ΚΚΕ χτες στη Βουλή, με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απομόνωση των φασιστοειδών από το πολιτικό σκηνικό, αλλά και από δημόσια αξιώματα που κατέχουν στην Τοπική Διοίκηση, Ευρωκοινοβούλιο, με το προκάλυμμα του πολιτικού σχηματισμού.

Η απόρριψη της τροπολογίας, έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, κι αυτό την ίδια στιγμή που σε όλη τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής οι υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης επαίρονταν μεταξύ τους και προσπαθούσαν προκλητικά να οικειοποιηθούν το αποτέλεσμα της δίκης για την εγκληματική ναζιστική οργάνωση ΧΑ.

Πριν της νομικής απόφασης για την Χ.Α., οφείλουμε να θυμηθούμε οτι το ναζιστικό μόρφωμα, καταδικάστηκε κατ΄αρχήν στη λαϊκή συνείδηση – που εκφράστηκε και ως ένα βαθμό και εκλογικά. Και αυτό δεν έγινε απο τα αστικά κόμματα, ούτε τα ΜΜΕ. Εγινε απο τον σκληρό αγώνα που έδωσαν το εργατικό κίνημα, το ΚΚΕ και προοδευτικοί άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια, «έξω από τη Βουλή και έξω από τα δικαστήρια, και που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή ενάντια στη ναζιστική ιδεολογία, στον ξυλοδαρμό- δολοφονία μεταναστών, στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στις αφισσοκολήσεις του ΚΚΕ και των ταξικών συνδικάτων. Εγινε υπόθεση της εργατικής τάξης και του Κόμματός της. Αυτή η αποφασιστική λαϊκή δράση, σε συνδυασμό με τα εγκλήματα της- όπως αυτή του Φύσσα, οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχε η εργατική-λαϊκή πάλη, ίσως να μην είχαμε φτάσει στη νομική απόφαση καταδίκης της ΧΑ, ως εγκληματική οργάνωση. Παρ΄όλα αυτά όμως και παρά τη λαϊκή θέληση για παραδειγματική της τιμωρία, το αστικό κράτος και τα κόμματά της, ρίχνουν τον φασισμό στα μαλακά μέσω της αστικής νομοθεσίας που θεσμοθέτησαν.

Ναι, η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού, του συστήματος που υπηρετούν τα αστικά κόμματα, και αυτό δεν μπορεί να παραγραφεί, έχει αποδειχθεί και ιστορικά.

Δείτε ακόμα...