ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ: Στρατηγική συμφωνία στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια παρά τις επιμέρους διαφωνίες

EUROKNISSI

Τη στρατηγική τους συμφωνία με την πολιτική εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια επιβεβαίωσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που ψηφίζουν τη Συμφωνία για τις Βάσεις, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε περισσότερα ανταλλάγματα για μια συμφωνία που προετοίμασε όταν εγκαινίασε τον «στρατηγικό διάλογο» με τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για να δικαιολογήσει την εμπλοκή της χώρας όπου το επιτάσσουν τα σχέδια ΝΑΤΟικών, εμφάνισε σαν απειλή την κατάσταση στο Σαχέλ της Αφρικής! Ισχυρίστηκε ότι η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης «σε γεωπολιτικό κόμβο υπηρετεί πλήρως και απολύτως το εθνικό συμφέρον», υπονοώντας το συμφέρον της αστικής τάξης που επιδιώκει οφέλη από την αναβάθμισή της στην περιοχή εκθέτοντας ωστόσο τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Όπως παραδέχθηκε ο Ν. Δένδιας, η βάση της Αλεξανδρούπολης είναι για την προώθηση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, δηλαδή προς τα σύνορα με τη Ρωσία. Ανέφερε πως «αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία, αν δεν ήταν διαθέσιμη η Αλεξανδρούπολη προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, τι σημασία θα είχαν τα Στενά για τη Δύση…». Για την επ’ αόριστον ισχύ της Συμφωνίας μετά την 5ετία από την κύρωσή της, ισχυρίστηκε πως «δεν έχουμε να απολογηθούμε για την 5ετία, είναι υπέρ της συμφωνίας».

Ανακύκλωσε τα χρεοκοπημένα επιχειρήματα ότι οι σχέσεις με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προστατεύουν την Ελλάδα από την τουρκική επιθετικότητα, αν και οι υπερπτήσεις έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, ενώ για το ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία παραδέχθηκε ότι θα ήταν πρόβλημα για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αρνητική!

Στα περί ανταλλαγμάτων εστίασε εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας σαφές ότι δεν διαφωνεί με την ουσία της Συμφωνίας για τις Βάσεις, που άλλωστε ο ίδιος προετοίμασε, αλλά στο αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής ικανότητας της ΝΔ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ «έφτασαν σε ιστορικά υψηλό» και πως «εμείς (ΣΥΡΙΖΑ) ξεκινήσαμε την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ με τον στρατηγικό διάλογο», ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών και την τριμερή συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο, που έγιναν φυσικά υπό την αιγίδα των ΗΠΑ .

Ανάφερε ότι λογική της κυβέρνησης ήταν το «δώσ’ τα όλα…».

Θετική ψήφο δίνει και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που επίσης άσκησε κριτική στα ανταλλάγματα, με τον ειδικό αγορητή του Βασίλη Κεγκέρογλου να αναφέρει πως η κυβέρνηση «δίνει πολλά και δεν φαίνεται να παίρνει τα ανάλογα».

Με τη θέση αυτή συμφωνούν με τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο αρκεί να λάβει ικανοποιητικά ανταλλάγματα.

Πηγή: 902.gr

Δείτε ακόμα...