ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: “Κοινοί στρατηγικοί στόχοι” με τις ΗΠΑ στην περιοχή

Cooper Payat Dendias
Από τη συνάντηση του Ρ. Κλαρκ Κούπερ με τον Νίκο Δένδια, Πηγή: EUROKINISSI

Διαβεβαιώσεις από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τη σταθερή εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια έλαβε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Κλαρκ Κούπερ, αρμόδιος για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις, συνεχίζοντας χτες την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ Πάιατ, είχαν χθες συναντήσεις με τον υπουργό και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και με τον Ν. Δένδια στο ΥΠΕΞ, για την «περαιτέρω εμβάθυνση της ήδη ισχυρής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

Ο Κούπερ δέχτηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλο, Ευ. Αποστολάκη και Β. Καλπαδάκη. Με βάση τις δηλώσεις του Πάιατ, ήταν μια «καλή συνάντηση», όπου «καταγράφηκε η μεγάλη πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας από τον 1ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας (επί ΣΥΡΙΖΑ) το 2018 και ο ολοένα σημαντικότερος ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στη στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατολή Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Κλαρκ Κούπερ, αρμόδιος για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις
Φώτο Αρχείου / Ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Κλαρκ Κούπερ, αρμόδιος για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις / Πηγή: Eurokinissi

Η περιοχή να αναδειχτεί σε “ζώνη συνεργασίας”

Ο Κούπερ επισκέπτεται σήμερα τη βάση της Σούδας, η οποία αναβαθμίζεται περαιτέρω μετά τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας, που υπογράφτηκε πέρυσι. Ακολουθεί η επίσκεψή του στην Κύπρο στο πλαίσιο και της πρόσφατης άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων

Παράλληλα, την ίδια στιγμή, ο ο Πάιατ σε τηλεδιάσκεψη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τόνισε τις δραστηριότητες των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων στη χώρα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη διμερή στρατιωτική σχέση. Εξήρε την «τρομερή πρόοδο» των τελευταίων χρόνων για την «αναβάθμιση» της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας», με τις δύο χώρες να μοιράζονται «κοινά συμφέροντα και αξίες».

Ανέδειξε την περιοχή ως μια «πολύπλοκη γεωστρατηγικά περιοχή», η οποία πρέπει να αναδειχτεί σε ζώνη «οικονομικής συνεργασίας», με «εταιρικές σχέσεις» και «ενεργειακή συνεργασία», παραπέμποντας ουσιαστικά στα ευρωατλαντικά σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Ερωτηθείς, για το πώς οι ΗΠΑ χειρίζονται τις σχέσεις τους με την Τουρκία, που επίσης χαρακτηρίζουν σημαντικές, επικαλούμενος ο πρέσβης πίεση χρόνου και ανειλημμένες υποχρεώσεις, απέφυγε να απαντήσει και αποχώρησε…

Ο Πάιατ, επίσης ανήγγειλε ότι τέλη του μήνα αρχίζουν να καταφτάνουν στο Στεφανοβίκειο στοιχεία της 101ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, αξιοποιώντας όλο το διάστημα μέχρι την άνοιξη για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως γίνεται με τέτοιες αμερικανικές ταξιαρχίες όλα αυτά τα χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017 / Πηγή: Eurokinissi

Τι συζήτησαν για τα εξοπλιστικά

Σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση και τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για αγορά 4 νέων φρεγατών, ο πρέσβης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι Αμερικανοί θα καταθέσουν μια «πολύ ανταγωνιστική πρόταση», κατονομάζοντας ανοιχτά την ONEX ως φορέα κατασκευής (έχει ήδη το Νεώριο Σύρου), προεξοφλώντας ότι μέχρι τέλη Οκτώβρη θα έχει ολοκληρώσει την αγορά και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, και θυμίζοντας ότι η ONEX, στη Σύρο, έχει ήδη πιστοποιηθεί από το Ναυτικό των ΗΠΑ για να παράσχει επισκευαστικές υπηρεσίες στα πλοία του 6ου Στόλου, που περιπολούν σε Ευρώπη και Αφρική.

Σε αυτή τη ρότα, ο Π. Ξενοκώστας, επικεφαλής της ONEX, η οποία στοχεύει να πάρει το συμβόλαιο για τις φρεγάτες, σκοπεύει να πάρει και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, των οποίων ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα.

Τέλος, ο Τζ. Γουάιτ, κύριος αναπληρωτής βοηθός υπουργός του Στρατού, αρμόδιος για τις Προμήθειες, τον Εφοδιασμό και την Τεχνολογία, χαιρετίζοντας το ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, εξήρε τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι ήταν θεμελιώδης για την «αγκίστρωση» της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τη «σταθερότητα» της περιοχής. Πρόσθεσε ότι, γενικά, η διμερής ελληνοαμερικανική σχέση είναι βασική για τη «σταθεροποίηση» της Ανατ. Μεσογείου και των Βαλκανίων. Υπογράμμισε ότι η νέα αμυντική συμφωνία «εισάγει νέες ευκαιρίες για να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις». Τέλος, επισήμανε και αυτός το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ να πάρουν …φιλέτα από το πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού» του ελληνικού οπλοστασίου.

Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με τον Πρόεδρο της ONEX Πάνο Ξενοκώστα την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με τον Πρόεδρο της ONEX Πάνο Ξενοκώστα την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020. EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

ag

Δείτε ακόμα...