ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Ζυγισμένοι – στοιχισμένοι στα ευρωατλαντικά σχέδια που έχουν βάλει «φωτιά» στην περιοχή

EUROKINISSI

Ως το κόμμα που διαχρονικά εγγυάται την ευρωατλαντική πορεία της χώρας, που μόνο δεινά και κινδύνους έχει φέρει στο λαό, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που ενισχύεται η απειλή του ιμπεριαλιστικού μακελειού, εμφάνισε τη ΝΔ ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο για την εξωτερική πολιτική. 

«Η παράταξη που έχω την τιμή να εκπροσωπώ και να ηγούμαι, ουσιαστικά δεν μετέβαλε τον πυρήνα των θέσεών της. Αυτή ήταν μια πορεία, στη διάρκεια της οποίας άλλες παρατάξεις προσαρμόστηκαν και αυτό είναι θετική ένδειξη στο βαθμό που σήμερα ο πυρήνας των πολιτικών δυνάμεων ασπάζεται αυτές τις αξίες», ανέφερε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην Ουκρανία, ενώ έδωσε δίκιο στον Τραμπ για τις απαιτήσεις του να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τα ευρωπαϊκά κράτη. Επέμεινε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα είναι «αξιόπιστος σύμμαχος» των Αμερικανών, φέρνοντας για παράδειγμα την Αλεξανδρούπολη και τη χρήση της «προς όφελος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

Για τα Ελληνοτουρκικά ισχυρίστηκε ότι «η προσπάθεια επαναπροσέγγισης οδήγησε σε απτά αποτελέσματα», εστιάζοντας στο ότι δεν έχουμε παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, την ώρα που εκτοξεύτηκαν, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα. Στα πλαίσια των ενστάσεων που διατυπώνονται από πρόσωπα και δυνάμεις εντός του ευρωατλαντικού τόξου για τους όρους του παζαριού με την Τουρκία, μίλησε για «διαστρέβλωση» της θέσης της κυβέρνησης ότι «μια είναι η διαφορά με την Τουρκία» από κάποιους που το κάνουν «για να περιγράψουν την κυβέρνηση ως λιγότερο πατριώτες». 

Χαρακτήρισε την Τουρκία «ισχυρή χώρα» και «περιφερειακή δύναμη», μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να βγει ενισχυμένη από την κρίση στη Μέση Ανατολή. «Εχουμε ρόλο και λόγο για το τι γίνεται στη Συρία», έσπευσε ωστόσο να τονίσει, στην προσπάθεια να μη μείνουν εκτός «πίτας» οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι’ αυτό άλλωστε, ανακοίνωσε πως μεταβαίνει τη Δευτέρα στον Λίβανο.

EUROKINISSI

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης παρουσίασε ως «μοναδική επιτυχία» τη «στρατηγική του Ελσίνκι» για την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ το κείμενο της σχετικής συμφωνίας με την Τουρκία έκανε λόγο για «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή ζητήματα» με την Ελλάδα. Για τα Ελληνοτουρκικά συμφώνησε με την κυβέρνηση στην προσπάθεια «διαλόγου» και απλά την έψεξε για το ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες χωρίς να υπάρχει ανάλογο περιβάλλον».

Γενικότερα στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ζήτησε η ΕΕ «συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ να αποκτήσει τις δικές της δομές ασφάλειας» και με «ευρωστρατό». Διαβεβαίωσε δε ντόπια και ξένα συμφέροντα ότι το κόμμα του έχει αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα.

EUROKINISSI

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, δίνοντας ξανά εξετάσεις σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και κεφάλαιο, χαιρέτισε ως «ιστορικές στιγμές» την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία επέμεινε ότι «δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια, εκεί όπου παίζουν ρόλο Ρωσία, Τουρκία». Στο ίδιο πνεύμα ζήτησε, «αναγνωρίζοντας ότι είμαστε κομμάτι της Δύσης, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να αναπτύξουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» ώστε να διασφαλίσουμε «σημαντικά οφέλη για τη χώρα», την ντόπια αστική τάξη. Για τα Ελληνοτουρκικά, βάζοντας πλάτη στην κυβέρνηση υιοθέτησε το αφήγημά της για Διεθνές Δίκαιο και Χάγη, ενώ στήριξε τις συμφωνίες της για τις θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο, με στόχο μια «έντιμη συμφωνία» με την Τουρκία, με τη «μέγιστη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων».

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, τις μοχλεύσεις στη σοσιαλδημοκρατία για την εμφάνιση εναλλακτικής στην αστική διαχείριση, τόνισε την «ανάγκη να διατυπωθεί μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση στην κυρίαρχη ατζέντα», αφού χαρακτήρισε «κακό για το πολιτικό σύστημα» το ότι «δεν υπάρχει αντιπολίτευση», εξ ου και ζήτησε «να υπάρχει μια στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των κατακερματισμένων δυνάμεων για προγραμματική σύγκλιση στα σημαντικά ζητήματα», για «μετεκλογικές ή και προεκλογικές συνεργασίες».

Ετικέτες: , , , ,

Δείτε ακόμα...