Νέα 24ωρη απεργία από τα μεσάνυχτα – Πολύμορφες δράσεις τις επόμενες μέρες

Λιμενεργάτες της COSCO: Γενική Συνέλευση Συνδικάτου ΕΝΕΔΕΠ 28/04/2022 - Νέο απεργιακό αγώνα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα 29/04/2022
Λιμενεργάτες της COSCO: Γενική Συνέλευση Συνδικάτου ΕΝΕΔΕΠ 28/04/2022 – Νέο απεργιακό αγώνα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα 29/04/2022

Με νέα 24ωρη απεργία που ξεκινάει από απόψε τα μεσάνυχτα συνεχίζουν δυναμικά, αποφασιστικά και μαζικά οι λιμενεργάτες της COSCO, τη μάχη για υπογραφή ΣΣΕ και για τα δίκαια αιτήματά τους.

Με την απόφαση αυτή δίνουν την απάντηση που πρέπει στην προσπάθειας κυβέρνησης – επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και στα τσιράκια τους, το εργοδοτικό Σωματείο, που προσπαθούν μέσα από εκβιασμούς, τρομοκρατία, ποινικοποίηση και ψέμματα να υπονομεύσουν και να ανακόψουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ για να γυρίζουν στα σπίτια τους όρθιοι και όχι σακατεμένοι ή με τη νεκροφόρα.

Όπως ενημέρωσε στη Γενική Συνέλευση ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, ο υπουργός Ναυτιλίας είπε να γίνει συνάντηση τη Δευτέρα, αλλά με την προϋπόθεση να ανοίξει το λιμάνι. Από την πλευρά της η COSCO και οι «συνεργαζόμενες εταιρείες», δηλαδή εφοπλιστές, μεγάλες ναυτιλιακές μεταφορικές εταιρείες, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι κ.α. υποστηρίζουν ότι ο Τάκης Πέτας (ο εργάτες που έπεσε από ύψος 12 μέτρων λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας και τσάκισε μέση και κεφάλι) βρίσκεται στο νοσοκομείο προληπτικά. Ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να διαμαρτύρονται και ζητάνε κοινωνική ειρήνη, δηλαδή οι εργαζόμενοι να σκύψουν το κεφάλι και να αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος μετά τον Δημήτρη Δαγκλή και τον Τάκη Πέτα. Το επονομαζόμενο τάχα Συνδικάτο, δηλαδή το εργοδοτικό Σωματείο που έχει φτιάξει η COSCO, δεν κάνει καμία αναφορά στον σακατεμένο εργάτη, κάνει λόγο για μια μικρή κομματική μειοψηφία που έχει κλείσει το λιμάνι και ζητά από το κράτος να λάβει μέτρα για να προστατέψουν τις δουλειές τους.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, η αστική δικαιοσύνη, τα δικαστήρια του Πειραιά έβγαλαν παράνομη για μια ακόμη φορά, με τις γνωστές καρμπόν και συνοπτικές διαδικασίες που καταρρίπτουν κάθε πρόσχημα, την 24ωρη απεργία που είναι σε εξέλιξη. Σε ότι αφορά τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της COSCO έχει χαθεί πια ο λογαριασμός των καταδικαστικών αποφάσεων, αφού δεν υπάρχει απεργία και στάση εργασίας που να μην έχει χαρακτηριστεί παράνομη, ενώ έχουν φτάσει να βγάζουν παράνομες απεργίες ακόμα και προληπτικά, όπως τονίστηκε.

Πολύμορφες δράσεις από τους εργαζόμενους

Λιμενεργάτες της COSCO: Γενική Συνέλευση Συνδικάτου ΕΝΕΔΕΠ 28/04/2022 - Νέο απεργιακό αγώνα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα 29/04/2022
Λιμενεργάτες της COSCO: Γενική Συνέλευση Συνδικάτου ΕΝΕΔΕΠ 28/04/2022 – Νέο απεργιακό αγώνα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα 29/04/2022

Απέναντι σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα παίρνοντας κουράγιο και από την αλληλεγγύη της εργατική τάξη της χώρας και όχι μόνο. Παράλληλα με τη μάχη της απεργίας, αναλαμβάνουν μια σειρά δράσεις για την ακόμα μεγαλύτερη ενημέρωση του λαού του Πειραιά και όχι μόνο.

Με επιστολή της η ΕΝΕΔΕΠ στο υπουργείο Ναυτιλίας, ζητάει να γίνει αύριο στις 11 π.μ. συνάντηση στην οποία να συμμετέχουν COSCO, DPORT και όλες οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες εταιρείες. Οι εργαζόμενοι θα καταφτάσουν στο υπουργείο με μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

Το απόγευμα στις 7 μ.μ. θα κάνουν εξόρμηση στο χώρο αναψυχής στην περιοχή των Λιπασμάτων Δραπετσώνας προκειμένου να μοιράσουν την ανακοίνωσή τους στις εργατικές λαϊκές οικογένειες και καλώντας να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους. Στις 8 μ.μ. θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα.

Την Κυριακή, όπου ήδη έχουν εξαγγείλει απεργία (όπως και την Δευτέρα), δίνουν ραντεβού από τις 5 π.μ. στην COSCO και μετά με μοτοπορεία θα κατευθυνθούν στο Πασαλιμάνι που θα γίνει η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση. Θα ακολουθήσει πορεία στα κεντρικά γραφεία της COSCO. Στη 1.30 μ.μ. θα γίνει λαϊκό γλέντι στη COSCO που διοργανώνουν οι ίδιοι εργαζόμενοι για να πάρουν «κουράγιο και δύναμη» όπως ανέφερε ο Μάρκος Μπεκρής.

Τόνισε ακόμα ότι ειδικά για τους εργαζόμενους της COSCO το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί φάρο για τους αγώνες τους γιατί όπως οι νεκροί εργάτες του Σικάγο που έδωσαν το αίμα τους για τα δικαιώματα τους για ένα έχουν ωράριο και να δουλεύουν ανθρώπινα, «έτσι και εμείς πιάνουμε το νήμα και αγωνιζόμαστε για τα δικά μας δικαιώματα».

Συγκλονιστικές στιγμές στη Γενική Συνέλευση

Το Σωματείο ενημερώνει τους εργαζόμενους της βάρδιας για τις διαπραγματεύσεις με την COSCO - 4/11/2021
Φώτο Αρχείου / Το Σωματείο ενημερώνει τους εργαζόμενους της βάρδιας για τις διαπραγματεύσεις με την COSCO – 4/11/2021 – Πηγή: ΕΝΕΔΕΠ

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ήταν συγκλονιστικές οι στιγμές όταν από τα μεγάφωνα διαβάστηκε μήνυμα από στρατεύσιμους.

«Μας διδάξατε ότι οι μάχες δίνονται μπροστά στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων. Κουρελιάσατε στην πράξη τους αντεργατικούς και απεργοσπαστικούς νόμους αποδεικνύοντας πως όταν οι εργαζόμενοι και ο λαός το αποφασίσουν δεν μπορεί κανείς να τους νικήσει. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για σας, στην μάχη που δίνετε, είναι να προσφέρουμε από το μηνιάτικο μας και τις οικονομίες μας μέσω του Εργατικού Κέντρου Πειραιά», σημειώνουν μεταξύ άλλων. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Επίσης, έγινε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον συνάδελφό τους Τάκη Πέτα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. «Αδέρφια μου κρατάτε γερά» είπε με όση δύναμη είχε η φωνή του από τους τραυματισμούς. «Αυτό που έγινε με μένα, να είναι τα εφαλτήριο για κάτι καλό για όλους μας» πρόσθεσε.

Την αλληλεγγύη του εκφράζει ακόμα το Σωματείο Αυτοαπασχολουμένων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Αττικής.  

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...