Νέα 24ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης στο ωκεανογραφικό πλοίο «Αιγαίο» ανακοίνωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».
Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «στις 4 Ιούνη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του πληρώματος του πλοίου “ΑΙΓΑΙΟ”, των ναυτεργατικών σωματείων, του ΕΚΠ, του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΛΚΕΘΕ με τον γγ Έρευνας και Καινοτομίας, τον συνεργάτη του υπεύθυνου Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και εκπρόσωπων του ΕΛΚΕΘΕ».
Αναπτύξαμε, επισημαίνουν τα ναυτεργατικά σωματεία, «με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων στα πλοία του ΕΛΚΕΘΕ.
- Ότι οι ναυτεργάτες δεν μπορούν να εξισωθούν σε καμία περίπτωση και με κανένα τρόπο με τους εργαζομένους στη στεριά.
- Ότι οι απώλειες των ναυτεργατών τόσο μισθολογικά όσο και ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά είναι μεγάλες.
- Επίσης αναδείξαμε το πολύ σημαντικό και σοβαρό ζήτημα της υποχώρησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στη θαλάσσια έρευνα με την πλήρη εγκατάλειψη του μοναδικού Ω/Κ πλοίου ανοικτής θάλασσας (πλήρως εξοπλισμένου) από τη μια και τους καθηλωμένους μισθούς του συγκροτημένου πληρώματος του πλοίου στο 2008 από την άλλη».
«Η όποια τεχνική, νομοθετική, οικονομική ρύθμιση που έφεραν σαν δυσκολία για να απαντήσουν στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρυσώσει το χάπι», επισημαίνουν τα ναυτεργατικά σωματεία που συνεχίζοντας υπογραμμίζουν:
«Άμεσα να απαντήσουν από το υπουργείο Οικονομικών για την επέκταση των συμβάσεων των ναυτεργατών στα Ω/Κ πλοία σύμφωνα με τα ισχύοντα μισθολόγια της ακτοπλοΐας.
Μετά από τη συνάντηση και με τη σύμφωνη γνώμη των μελών μας προχωράμε σε 24ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης στο πλοίο Ω/Κ “ΑΙΓΑΙΟ”» .