Νέα αναδιάταξη αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου B-52
Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου B-52

Ενώ τα δελτία ειδήσεων κυριαρχούνται από ανακοινώσεις των ΗΠΑ, ότι επίκειται ρωσική επίθεση στην Ουκρανία,  μια ακόμη ενίσχυση – αναδιάταξη αεροπορικών δυνάμεων ολοκληρώνεται στην Ευρώπη. 

Β-52s στη Μ. Βρετανία 

Στις 10 Φεβρουαρίου έφθασε στο  RAF Fairford της Μ. Βρετανίας δύναμη γιγάντιων Βομβαρδιστικών Β-52s των ΗΠΑ στο πλαίσιο της αμερικανικής Δύναμης επιχειρήσεων βομβαρδισμού Ευρώπη 22-2 (Bomber Task Force (BTF) EUROPE 22-2). 

Τα Βομβαρδιστικά υποδέχτηκαν και συνόδευσαν πορτογαλικά F-16s απο το απόσπασμα της Ισλανδίας μαζί με βρετανικά Typhoons. 

Εξοπλισμός υποστήριξης και προσωπικό της 5th Bomb Wing, από την Αεροπορική βαση στο Minot της North Dakota, έφθασαν στην RAF Fairford την προηγούμενη μέρα. Η όλη επιχείρηση είναι σχεδιασμένη από την Ευρωπαϊκή διοίκηση των ΗΠΑ και την Διοίκηση στρατηγικής των ΗΠΑ και είναι μέρος μιας σειράς αποστολών σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. 

Η επιχείρηση BTF της αμερικανικής Αεροπορίας στο “ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων” υλοποιείται απο το 2018, ώστε να εξασφαλιστεί ετοιμότητα και διαλειτουργικότητα ανάμεσα στους ΝΑΤΟϊκούς.

Επιπλέον μαχητικά στα Βαλκάνια 

Σε μία παράλληλη δράση αμερικανικά F-16 της 52nd Πτέρυγας Μάχης απο την αεροπορική βάση στο Spangdahlem, της Γερμανίας, αναμενόταν να φθάσουν στην βάση Fetesti της Ρουμανίας στις 11 Φεβρουαρίου.  Τα αεροσκάφη των ΗΠΑ προστίθενται σε εκείνα της Ιταλίας, που είναι ήδη αναπτυγμένα εκεί και από κοινού θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Ρουμανίας και της Μαύρης Θάλασσας. 

Επίσης  στις 11 Φεβρουαρίου τέσσερα Ισπανικά Eurofighter EF – 2000 Typhoon προσγειώθηκαν Graf Ignatievo της Βουλγαρίας, προκειμένου σε συνεργασία με την βουλγαρική Αεροπορία να εξασφαλισουν επίσης την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της περιοχής. Τα αεροσκάφη υποστηρίζουν 130 άτομα. Το ισπανικό απόσπασμα προβλέπεται να επιχειρεί εκεί μέχρι τέλους Μαρτίου.

ΝΑΤΟ – Ουκρανία

Απο δυτικής πλευράς δηλώνεται ότι, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, δεν πρόκειται να επιχειρήσουν αμερικανο-νατοϊκά στρατεύματα, αλλά θα επιβληθούν βαριές οικονομικές κυρώσεις. Υπενθυμίζεται, όμως ότι  μετά το 2014 το ΝΑΤΟ δεν άφησε την Ουκρανία χωρίς στήριξη, αλλά αντίθετα της παρείχε διάφορα πακέτα βοήθειας. Για παράδειγμα το 2016 στη σύνοδο κορυφής της Βαρσοβίας αποφασίστηκε ενα τεράστιο “πακέτο περιεκτικής βοήθειας” (Comprehensive Assistance Package (CAP)), που αφορούσε τους τομείς ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας. 

Παρ’ όλα αυτά δεν σταματά η προώθηση επιπλέον Ενόπλων δυνάμεων ανατολικά. Τελικά, όλες αυτές οι δυνάμεις είναι ερωτηματικό αν πρόκειται να αποσυρθούν αργότερα. 

Δείτε ακόμα...