Νέα Δομή: Στοιχείο ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Στρατηγείο του NRDC-GR
Στρατηγείο του NRDC-GR

Οι αλλαγές των δογμάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) ξεκινούν από τον Απρίλη του1999 στην Ουάσιγκτον, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της στο Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ. Υπέγραψε την αλλαγή της αποστολής των ΕΔ με δράση και εκτός συνόρων, όταν θίγονται τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Στη συνέχεια του ΝΑΤΟϊκού δόγματος το «ίδιο συνδικάτο» η ΕΕ αποφασίζει, πριν κλείσει ο χρόνος, την ίδρυση του Ευρωστρατού, στον οποίο συμμετέχει και η χώρα μας με τη δέσμευση να παίρνει μέρος στα επεκτατικά και βρώμικα σχέδια τους. Οι ΕΔ μας γίνονται πλέον όργανο στη διαμάχη για την ανακατανομή του πλούτου των λαών και των αγορών υπέρ των καπιταλιστικών συμφερόντων σε βάρος των λαών ακόμη και αν χρειαστεί το αιματοκύλισμα τους.

Από τότε έχουμε συνεχώς αλλαγές δογμάτων στις ΕΔ ανάλογα με τα σαλπίσματα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Πρόσφατα το Δεκέμβρη του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει με νόμο τις ΕΔ μας στην «Εσωτερική Ασφάλεια» της χώρας για μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «Δυνάμεις Καταστολής». Με τη Νέα Δομή σήμερα τις εμπλέκει στην Ευρωατλαντική «Εξωτερική Ασφάλεια», ώστε να μετέχουν στην επιθετική-επεκτατική πολιτική της. Η αστική τάξη και η κυβέρνησή της, εκμεταλλευόμενες την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε συνθήκες έντασης, πανδημίας και κρίσης, δρομολογούν τις αλλαγές στις ελληνικές ΕΔ στην κατεύθυνση ενός σκληρού κράτους για να τις χρησιμοποιήσουν εκτός συνόρων στις επιθετικές-επεκτατικές πολιτικές και επιδιώξεις τους στα Βαλκάνια, στην Ανατ. Μεσόγειο και όχι μόνο.

Για μια ακόμη φορά αναγγέλλονται αλλαγές στην οργάνωση και τη δομή των ΕΔ της χώρας μας με σκοπό όπως πάντα λένε τη δημιουργία ενός μικρότερου, οικονομικότερου, περισσότερο ευέλικτου, ταχυκίνητου, αποτρεπτικού και αξιόμαχου στρατιωτικού μηχανισμού άμυνας και ασφάλειας. Οι συνεχείς αυτές αλλαγές σημαίνουν διακηρύξεις, επιβαλλόμενες από τα «συμμαχικά» ιμπεριαλιστικά κέντρα. Οι δομές και οι αλλαγές αυτές είναι στρατηγικές επιλογές με επικίνδυνο πρόσημο για το λαό μας και τις ΕΔ μας, αφού σχεδιάζονται για να μετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους εκτός συνόρων και όχι για τη θωράκιση της χώρας.

Όλοι όσοι ανησυχούν για τους κινδύνους που φέρνει η βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς αυτούς σχεδιασμούς πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τα κείμενα των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο. Εκεί θα βρουν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που τους προβληματίζουν. Ιδιαίτερα κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός συνάδελφος πρέπει να μελετήσει όλα τα κείμενα και ειδικά το Δεύτερο Κείμενο για να κατανοήσει το χαρακτήρα των διεθνών ανταγωνισμών και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς. 

Η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού μας είναι ο απεγκλωβισμός από τις εγκληματικές λυκοσυμμαχίες ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους και η συμπόρευση με το ΚΚΕ σε κοινή δράση με τις ευρύτερες εργατικές-λαϊκές δυνάμεις για την προοπτική της εργατικής εξουσίας.

Σοφικίτης Μιχάλης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.

Δείτε ακόμα...