Νέα “Εταιρική σχέση Ασφαλείας” ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας: «Μελετά τις λεπτομέρειες» η Ρωσία

Συμφωνία AUKUS / ΗΠΑ - Βρετανία - Αυστραλία εναντίον της Κίνας
Φώτο Αρχείου / Συμφωνία AUKUS / ΗΠΑ – Βρετανία – Αυστραλία εναντίον της Κίνας


Η νέα αυτή συμφωνία, οξύνει την κόντρα με την Κίνα την οποία στοχοποιεί, παράλληλα όμως αποτυπώνει και τις αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ. Αντιθέσεις που εκφράστηκαν και με τις έντονες αντιδράσεις της Γαλλίας.

Στην Ρωσία, το πρώτο σχόλιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ήταν πως «καταρχάς πρέπει να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες αυτής της συμμαχίας» και ότι «για να διαμορφώσουμε τη θέση μας, πρέπει να καταλάβουμε τους στόχους, τις δεσμεύσεις, τα μέσα».

“Δηλητηριώδη βέλη” έριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αναφερόμενη στην οργισμένη αντίδραση της Γαλλίας, θύμισε την απόφαση του Παρισιού το 2015, όταν εκείνο ακύρωσε την πώληση ελικοπτεροφόρων «Mistral» στη Ρωσία, μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία. «Πόθεν η οργή και η λύπη; Η διακοπή συμβολαίων για τη Γαλλία είναι μάλλον μια συνήθης υπόθεση (…) `Η μήπως είναι κακά τα μαχαίρια, όταν τα νιώθεις στην πλάτη σου», ανέφερε.

Από τη μεριά της Νέας Ζηλανδίας, η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν δήλωσε ότι «παραμένει αμετάβλητη» η θέση της χώρας «αναφορικά με την απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...