Νέα κλιμάκωση αντικομμουνιστικών απαγορεύσεων και διώξεων στην Πολωνία

Κατεδάφιση Σοβιετικών μνημείων στην Πολωνία
Πηγή: AP

Τη νέα κλιμάκωση αντικομμουνιστικών απαγορεύσεων και διώξεων που λαμβάνει χώρα στην Πολωνία, με επίκεντρο αλλαγές του Ποινικού Κώδικα της χώρας, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πολωνική κυβέρνηση, αναθεωρώντας τον Ποινικό Κώδικα, τιμωρεί με ποινές φυλάκισης έως τριών ετών κάθε άνθρωπο ο οποίος μεταξύ άλλων «δημόσια προωθεί» ή «παράγει, καταγράφει ή εισάγει, κατέχει, πουλά, προσφέρει, αποθηκεύει, κρατά, παρουσιάζει, μεταφέρει ή προβάλλει έντυπα, ηλεκτρονικά ή μέσω άλλης μορφής (…) κομμουνιστικά, σύμβολα κι ιδέες».

Προωθεί επίσης την απαράδεκτη κι ανιστόρητη εξίσωση του τέρατος του ναζισμού με το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Αυτά θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Μαρτίου 2023 κι οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του ένα βιβλίο, μία αφίσα, ένα κινηματογραφικό ιστορικό ντοκουμέντο, ακόμη κι από την ίδια την πρόσφατη ιστορία της Πολωνίας στον 20ο αιώνα είναι εν δυνάμει ένοχος αντιμετωπίζοντας ποινές φυλάκισης.

Η αντιδραστική κυβέρνηση της Πολωνίας καταστρέφει σοβιετικά μνημεία για την ειρήνη, την αντιφασιστική πάλη, την αλληλεγγύη των λαών κι ενάντια στον πόλεμο, ενώ εξυμνούνται κι αποδίδονται τιμές σε συνεργάτες των Ναζί.

Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, με προεξάρχουσα την αστική τάξη της Πολωνίας, οπλίζουν το χέρι φασιστικών ομάδων τύπου «Τάγματος Αζόφ» στην Ουκρανία, αποδέχονται σαν «απελευθερωτές» τον Στεπάν Μπαντέρα και τους όμοιούς τους.

Αυτοί που διώκονται διαχρονικά είναι οι Κομμουνιστές, η κομμουνιστική ιδεολογία. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα αντιμετωπίζουν απαγορεύσεις, πλήττεται το δικαίωμα της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και της ιδεολογικής-πολιτικής συζήτησης κι αντιπαράθεσης σε πάνω από το 1/3 των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας στην οποία επανειλημμένα έχουν συρθεί σε διώξεις, απαγορεύσεις και δικές μέλη και στελέχη του ΚΚ Πολωνίας γιατί έκαναν το «έγκλημα» να εκδώσουν εφημερίδα, καθηγητές πανεπιστημίου που οργάνωσαν πανεπιστημιακά σεμινάρια Μαρξισμού, ακόμα και διαδηλωτές που φορούσαν μπλούζα με τη φωτογραφία του Λένιν!

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε τις παρακάτω ερωτήσεις:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

– για την ποινικοποίηση του δικαιώματος στην ελεύθερη πολιτική έκφραση και δράση των κομμουνιστών, αλλά και του λαού που παίρνουν χαρακτηριστικά πραγματικού “κυνηγιού μαγισσών” τόσο στην Πολωνία όσο και στο 1/3 των χωρών της ΕΕ;

– για την επί της ουσίας απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης και, κατ’ επέκταση, την απαγόρευση δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο διαχρονικά παλεύει για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού;

– στο αίτημα να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών, να καταργηθούν όλοι οι αντικομμουνιστικοί νόμοι που απαγορεύουν τη δράση των ΚΚ που πλήττουν στοιχειώδεις λαϊκές ελευθερίες στην Πολωνία, τις Βαλτικές χώρες και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ;».

Δείτε ακόμα...