Νέα μέτρα Τραμπ κατά της Κούβας, ένα νεύμα προς την ακροδεξιά στο Μαϊάμι

Τραμπ-ΗΠΑ

Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα είναι μια ακόμη τακτική προσαρμογής στην τρέχουσα πολιτική του προέδρου Ντ. Τραμπ εναντίον του νησιού, δήλωσε ο δικηγόρος Χοσέ Περτιέρα. «Αυτή είναι η γραμμή πλεύσης από τότε που ανέλαβε το καθεστώς Τραμπ. Ήθελαν να σφίξουν παραπέρα τη θηλιά ενάντια στην Κούβα, ακυρώνοντας και τα όποια ψήγματα καλής θέλησης του Ομπάμα» δήλωσε ο κάτοικος της Washington D.C δικηγόρος, σε αποκλειστική συνέντευξη.

Διευκρίνισε πως ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα επεξεργασίας των ειδικών συμβούλων του Τραμπ για τη Λατινική Αμερική και μια συμφωνίας με ορισμένους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες στη Νότια Φλόριντα, μετά και από την ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στις 3 Ιουνίου για ένα νέο πακέτου μέτρων.

Ο Πομπέο αποφάσισε την ένταξη επτά νέων οντοτήτων του νησιού στο μακρύ κατάλογο της Κούβας: το Financiera Cimex s.a. (Fincimex), τρία ξενοδοχεία, δύο καταδυτικά κέντρα και ένα θαλάσσιο πάρκο για τουρίστες, με τα γνωστά προσχήματα που στερούνται νομικής βάσης.

Ο Χοσέ Περτιέρα επιβεβαίωσε ότι είναι προφανές πως από την αρχή της θητείας του «Ο Τραμπ παραχώρησε την αιχμή του δόρατος της εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Κούβα και τη Βενεζουέλα σε ορισμένους ακροδεξιούς βουλευτές από το Μαϊάμι, τον Marcos Rubio, τον Mario Díaz Balart κά».

Ο δικηγόρος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας στην υπόθεση του διεθνούς τρομοκράτη Luis Posada Carriles, επεσήμανε ότι όλα ήταν «σε αντάλλαγμα για υποστήριξη στο Κογκρέσο από μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ο Τραμπ επέλεξε να είναι το δεξί του χέρι», προσθέτοντας ότι τώρα την παραμονή των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο η πολιτεία της Φλόριντα είναι το κλειδί.

«Επιδιώκει να κερδίσει τη Φλόριντα με κάθε κόστος και οι δημοσκοπήσεις του λένε ότι μια απροκάλυπτη αντι-κουβανική και ενάντια στη Βενεζουέλα πολιτική θα του φέρει ψήφους από την εκεί ακροδεξιά κοινότητα», αλλά θα χρειαστεί να πάρει υπόψη και τους Πορτορικάνους, που «υπάρχουν περισσότεροι από ποτέ στη Φλόριντα και δεν τα πάνε καλά με τον Τραμπ ειδικά μετά τον τυφώνα María (2017)». Ο Χοσέ Περτιέρα σχολίασε ότι ο σημερινός πρόεδρος θα μπορούσε να επιτύχει επανεκλογή εάν κερδίσει σε ορισμένα βασικά κράτη -Wisconsin, Michigan Pennsylvania όπως το 2016, αλλά «αν χάσει τη Φλόριντα, δεν να κερδίσει την προεδρία»

Όσον αφορά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Απρίλη κατά της κουβανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, αυτή ήταν ξεκάθαρα «τρομοκρατική πράξη, με τριάντα “περίεργες” σφαίρες στην πρεσβεία και στο άγαλμα του Χοσέ Μαρτί και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί κάτι από την αμερικανική κυβέρνηση», και «θέλουν να χαρακτηρίσουν το δράστη ψυχασθενή», θυμίζοντας ότι η Κούβα και οι διπλωμάτες της ήταν ο στόχος, με τις «Ηνωμένες Πολιτείες να ξεχωρίζουν για την προστασία τρομοκρατών».

Αναφέρθηκε σε εγκληματίες που έζησαν με ατιμωρησία και πέθαναν χωρίς να πληρώσουν την ενοχή τους, όπως ο Luis Posada Carriles και ο Orlando Bosch. Υπάρχουν επίσης τα αδέλφια Novo-Sampol, Pedro Remón και πολλοί άλλοι –όλοι υπό την προστασία της Washington στο Miami».

Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει πραγματικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τις διπλωματικές σχέσεις, τότε θα πρέπει να ανακοινώσει άμεσα την έναρξη έρευνας, που να τη μοιραστεί με την Κούβα παρέχοντας εγγυήσεις ότι θα προστατευτούν τα κεντρικά της γραφεία εδώ στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...