«Νέα ορμή» στην ουκρανική αντεπίθεση επιδιώκουν οι ΗΠΑ με νέο στρατιωτικό πακέτο

Ουκρανικά τανκς στο Ντονέτσκ

Νέα «ορμή» στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις φιλοδοξούν οι ΗΠΑ να δώσει η νέα στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα καρκινογόνα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Η ανακοίνωση του νέου πακέτου έγινε προχτές στο Κίεβο από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στο πλαίσιο συνολικής πρόσθετης «βοήθειας» 1 δισ. δολαρίων που «θα δώσει νέα ορμή στην εξελισσόμενη αντεπίθεση» της Ουκρανίας. Ο Μπλίνκεν ολοκλήρωσε χτες την επίσκεψή του στην Ουκρανία, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο μέτωπο και διαπίστωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν μέρος της στρατιωτικής στήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ.

Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του, ο Μπλίνκεν μετέβη σε εγκατάσταση της κρατικής συνοριακής φρουράς στα περίχωρα του Κιέβου, όπου του έδειξαν drones παρακολούθησης που δωρήθηκαν από τις ΗΠΑ και 4 οχήματα MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), καθώς και πολλά ρωσικά drones που καταρρίφθηκαν.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε ένα ουκρανικό κέντρο αποναρκοθέτησης, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακτήσει κατεχόμενα εδάφη. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περισσότερα από 95 εκατ. δολάρια σε βοήθεια για τις προσπάθειες αποναρκοθέτησης της Ουκρανίας.

Πέρα από τα νέα όπλα από το οπλοστάσιο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, το πακέτο του 1 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Μπλίνκεν, περιλαμβάνει 300 εκατ. δολάρια για την «ασφάλεια» σε περιοχές που ανακαταλαμβάνονται, 206 εκατ. δολάρια για «ανθρωπιστική βοήθεια», 200 εκατ. για την υποστήριξη των τοπικών θεσμών, 90 εκατ. για άρση ναρκοπεδίων και εξουδετέρωση εκρηκτικών και 100 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση μελλοντικών αγορών στρατιωτικού εξοπλισμού.

Από το οπλοστάσιο του Πενταγώνου προβλέπονται παραδόσεις όπλων αξίας 175 εκατ. δολαρίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται παραδόσεις οβίδων 120 χιλιοστών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, προορισμένων για τα αμερικανικά άρματα μάχης «Abrams», που αναμένεται να παραλάβει το Κίεβο μέσα στο φθινόπωρο. Περιλαμβάνονται, επίσης, πυρομαχικά για συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS, βλήματα πυροβολικού, αντιαρματικά συστήματα, εξοπλισμός επικοινωνιών κ.ά.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φλεβάρη του 2022, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει στρατιωτική βοήθεια αξίας 43 δισ. δολαρίων.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...