Νέα πακέτα ανακοίνωσαν ΗΠΑ, Σουηδία, Δανία και Βρετανία

Αμερικανικής κατασκευής πυροβόλο 155mm M777 του ουκρανικού στρατού σε δράση στην Ουκρανία

Περίπου 100 τεθωρακισμένα οχήματα «Stryker» σχεδιάζει να στείλει η κυβέρνηση Μπάιντεν με το επόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους περίπου 2,5 δισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στο Ραμστάιν.

Περαιτέρω, η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία άλλους 600 πυραύλους «Brimstone», οι οποίοι θα είναι «απίστευτα σημαντικοί στο να βοηθήσουν την Ουκρανία να κυριαρχήσει στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος χθες συναντήθηκε με μια σειρά ομολόγους του στη στρατιωτική βάση Τάπα στην Εσθονία. «Αν ο Πρόεδρος Πούτιν ποντάρει στο ότι θα βαρεθούμε φέτος, κάνει λάθος. Θα σχεδιάσουμε και για φέτος και για του χρόνου και για το μεθεπόμενο έτος και για μετά», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε χθες νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 419 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα περιλάβει 50 τεθωρακισμένα ερπυστριοφόρα οχήματα μάχης πεζικού «Type 90», συστήματα πυροβολικού «Archer» και αντιαρματικά όπλα NLAW.

Η Δανία αποφάσισε να δώσει στην Ουκρανία το σύνολο των 19 οβιδοβόλων μεγάλου βεληνεκούς «Caesar», γαλλικής κατασκευής, εκ των οποίων ορισμένα δεν έχουν παραδοθεί ακόμη.

Χθες επισκέφτηκε το Κίεβο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, για συνομιλίες σχετικά με τις «μεταρρυθμίσεις» της Ουκρανίας που απαιτούνται για μελλοντική ένταξη στην ΕΕ, αλλά και για τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας. Σε μια σημαντική γεωπολιτική κίνηση, η ΕΕ καταχώρησε την Ουκρανία και τη Μολδαβία ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες το περασμένο καλοκαίρι, παρότι επισημαίνεται ότι θα απαιτούνταν ενδεχομένως δεκαετίες για μια τέτοια εξέλιξη.

Στο μεταξύ και η Μολδαβία ζητά από το ΝΑΤΟ συστήματα εναέριας επιτήρησης και άμυνας, δήλωσε η φιλοδυτική Πρόεδρος Μ. Σαντού, αν και «κατανοούμε ότι η Ουκρανία αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να τα λάβει».

Δείτε ακόμα...