Νέα στοιχεία για την τραγωδία στο Μάτι: Καταγγελίες από συγγενείς ότι παρέλαβαν φέρετρα με λάθος σορούς θυμάτων

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο έγινε από τις αρμόδιες κρατικές αρχές η απόδοση των σορών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς του 2018 στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους ενώ εκατοντάδες είναι οι εγκαυματίες με προβλήματα έως σήμερα.

Για την ίδια υπόθεση ο Αρης Χερουβείμ, ο οποίος έχασε στην πυρκαγιά την αδελφή, την μητέρα του και τις δυο ανιψιές του, αναφέρθηκε στην περίπτωση γυναίκας, η οποία, όπως είπε, έχασε τον πατέρα της στο Μάτι και πρόσφατα ανακάλυψε πως η σορός που κήδεψε δεν ήταν του πατέρα της. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Από τότε που υπήρξε ο σύλλογός μας ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Από ό,τι λένε τα αντίστοιχα έγγραφα, υπάρχουν αταυτοποίητες σοροί, προσωπικά αντικείμενα, οστά ζώων.

Είναι ύβρις στους νεκρούς μόνο και μόνο να φαντάζεσαι ότι κάποιο μέλος από τους οικείους σου βρίσκεται σε εκείνο τον τάφο. Είναι ύβρις, εάν υπάρχουν ανθρώπινα οστά, να υπάρχουν και οστά από ζώα». «Στον πρώτο βαθμό κάποια κυρία που έχασε την μητέρα της και τον πατέρα της στο Μάτι, κατέθεσε ότι κάποιο βράδυ και αφού τους είχε κηδέψει, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου 2018, την πήρε ένας συγκεκριμένος κύριος που αναφέρεται στα συγκεκριμένα έγγραφα και της είπε, “ξέρετε έχουμε κάνει λάθος και σας έχουμε δώσει τη σορό ενός άλλου ανθρώπου και όχι του πατέρα σας και να έρθουν το βράδυ κάποιοι μπρατσωμένοι να κάνουμε τράμπα τα πτώματα”.

Βέβαια η κυρία δεν το δέχθηκε, έγινε διά της νομίμου οδού και με εντολή εισαγγελέα. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, άλλη κυρία που έχασε τον πατέρα της και η ίδια τον ανακάλυψε μέσα στο αυτοκίνητό του – είχαν μείνει μόνο τα οστά – τον έθαψε και πρόσφατα έκαναν εκταφή και διαπίστωσαν ότι υπήρχε μία σορός, η οποία είχε σάρκα και ρούχα, και διαπίστωσε τελικά ότι η σορός δεν ήταν του πατέρα της. Κατά συνέπεια κάθε λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να υποθέσει, έχοντας υπόψιν ότι μας έδωσαν κλειστά φέρετρα και δεν μας επέτρεψαν να τα ανοίξουμε να δούμε τι έχουν μέσα, μπορούμε να κάνουμε κάλλιστα όποια υπόθεση θέλουμε για το τι θάψαμε. Κάτι το οποίο είναι ποινικό αδίκημα, έχει παραγραφεί, αλλά θα μπορούσαμε να κινήσουμε αστικές διεκδικήσεις».

Καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, σημείωσε ότι «για το έγκλημα στο Μάτι θα έπρεπε να κάθονται στο εδώλιο περισσότερα πρόσωπα, ανάμεσά τους και πολιτικοί, κατηγορούμενοι και για κακουργηματικές πράξεις».

Η νομικός είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, προτάσσοντας την ευθύνη στελεχών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η υπόθεση «αντιμετωπίστηκε σαν ένα τροχαίο χωρίς θύματα. Υποβαθμίστηκε ποινικά η υπόθεση. Αυτό το έγκλημα δεν μπορεί να εξεταστεί αποκομμένο από την πολιτική του διάσταση». Μάλιστα, μίλησε για «ανύπαρκτο σχεδιασμό», παρά το ότι «ο κίνδυνος ήταν γνωστός σε επίπεδο πρωθυπουργού», ενώ έκανε λόγο και για «οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης».

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στις ουσιώδεις παραλείψεις των υπευθύνων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αν η Δικαιοσύνη επισφραγίσει το στυγερό αυτό έγκλημα, τότε το μήνυμα προς την κοινωνία είναι ότι οι πολίτες είναι απροστάτευτοι». Κατά την εξέτασή της, αναφέρθηκε σε διάφορα στοιχεία της υπόθεσης που καταδεικνύουν την ατιμωρησία που υπάρχει ως προς τους υπευθύνους. Μεταξύ άλλων, περιέγραψε και το γεγονός ότι τα όργανα του Λιμενικού Σώματος δεν βρέθηκαν αντιμέτωπα με καμία κατηγορία, αφού δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...