Νέα τραγωδία: 44 μετανάστες πνίγηκαν σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Δυτικής Σαχάρας

Πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο Θάλασσα που προσπαθούν να αποβιβαστούν σε Ευρωπαϊκή Ακτή
Φωτό Αρχείου

Τουλάχιστον 44 μετανάστες πνίγηκαν όταν ναυάγησε το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν την Κυριακή στα ανοικτά της Δυτικής Σαχάρας, στο νότιο Μαρόκο, ανακοίνωσε η ισπανική μη κυβερνητική οργάνωση Caminando Fronteras.

Το πολύνεκρο ναυάγιο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από τις μαροκινές αρχές.

Σύμφωνα με την Ελένα Μαλένο, την ιδρύτρια της Caminando Fronteras, το ναυάγιο έγινε στα ανοικτά του ακρωτηρίου Μπουζντούρ, στη Δυτική Σαχάρα.

«Επτά πτώματα μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο», όμως τα υπόλοιπα θύματα δεν έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα, τόνισε μέσω Twitter.

Άλλοι δώδεκα μετανάστες, που επέζησαν, συνελήφθησαν από τις μαροκινές αρχές, σύμφωνα με την Μαλένο.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του μαροκινού υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022 πάνω από 14.700 απόπειρες παράνομης αναχώρησης μεταναστών εμποδίστηκαν και 52 κυκλώματα διακινητών εξαρθρώθηκαν στο Μαρόκο.

Το 2021, τουλάχιστον 4.404 μετανάστες πέθαναν ή εξαφανίστηκαν στην προσπάθειά τους να φθάσουν διά θαλάσσης στην Ισπανία, απολογισμός που είναι ο χειρότερος από το 2015, σύμφωνα με την Caminando Fronteras, η οποία βασίζεται σε τηλεφωνικές κλήσεις μεταναστών ή συγγενών τους στους αριθμούς έκτακτης ανάγκης που διαθέτει.

Κατά τους αριθμούς του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, πάνω από 40.000 μετανάστες, μεγάλο μέρος των οποίων αναχώρησε από το Μαρόκο, έφθασαν το 2021 διά θαλάσσης στη χώρα, καθώς και στα αρχιπελάγη των Βαλεαρίδων και των Καναρίων Νήσων.

Δείτε ακόμα...