Νέα Ζηλανδία: Υπό στενή παρακολούθηση επί τρία χρόνια ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

Επίθεση με μαχαίρι σε σουπερ μαρκετ της Νέας Ζηλανδίας
Φώτο Αρχείου / Επίθεση με μαχαίρι σε σούπερ μάρκετ της Νέας Ζηλανδίας / 3/9/2021

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προσπαθούσε επί χρόνια να απελάσει τον άνδρα ο οποίος διέπραξε την τρομοκρατική ενέργεια σε εμπορικό κατάστημα στο Όκλαντ την Παρασκευή, αποκαλύφθηκε σήμερα.

Ο Αχάμεντ Ααθίλ Μοχάμεντ Μαμσουντίν, 32 ετών, τραυμάτισε επτά ανθρώπους με μαχαίρι μέσα στο εμπορικό κατάστημα σε προάστιο του Όκλαντ. Έπεσε νεκρός μέσα σ’ ένα λεπτό από τις σφαίρες αστυνομικού με πολιτικά, ο οποίος τον παρακολουθούσε ασταμάτητα από τον Ιούλιο.

Η δικαστική εντολή που εμπόδιζε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του άνδρα ήρθη σήμερα.

Είχε ταξιδέψει στη Νέα Ζηλανδία το 2011, με φοιτητική βίζα, και υπέβαλε αίτημα να του αναγνωριστεί καθεστώς πρόσφυγα, σύμφωνα με την επικεφαλής της νεοζηλανδικής κυβέρνησης. Το αίτημα απορρίφθηκε, αλλά άσκησε έφεση και εντέλει του προσφέρθηκε προστασία τον Δεκέμβριο του 2013.

Το 2016, ο άνδρας προσέλκυσε την προσοχή της αστυνομίας και της υπηρεσίας μετανάστευσης, καθώς έλαβαν «πληροφορίες που οδήγησαν στο συμπέρασμα πως το καθεστώς πρόσφυγα δόθηκε βάσει ψευδών ισχυρισμών», ανέφερε η πρωθυπουργός της χώρας.

Τρεις από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην επίθεση της Παρασκευής συνεχίζουν σήμερα να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Όκλαντ.

Ο δράστης πιστεύεται από τις διωκτικές αρχές ότι είχε προσηλυτιστεί στην ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας τόνισε την Παρασκευή πως η «ειδεχθής» και «φρικτή» επίθεση «διαπράχθηκε από ένα πρόσωπο, όχι μια θρησκεία, (κάποιον) που είχε ασπαστεί μια ιδεολογία την οποία δεν υποστηρίζει κανείς εδώ », και ότι μόνο ο ίδιος «φέρει την ευθύνη».

Μετά από αυτό το τραγικό περιστατικό η κυβέρνηση αποφάσισε να εξετάσει την αυστηροποίηση των τρομοκρατικών νόμων.

Με πληροφορίες από: CNN

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...