Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από την Πιονγιάνγκ αναφέρει η Νότια Κορέα

Δοκιμαστική εκτόξευση στρατηγικού πυραύλου Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς από τις ένοπλες δυνάμεις της Βορείου Κορέας
Φώτο Αρχείου / Δοκιμαστική εκτόξευση στρατηγικού πυραύλου Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς από τις ένοπλες δυνάμεις της Βορείου Κορέας

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς την Κίτρινη Θάλασσα, ανακοίνωσαν σήμερα οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις, έπειτα από μια σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα η Πιονγιάνγκ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας εντόπισαν πως η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε «από την Ντονγκλίμ, στην επαρχία της Βόρειας Πιονγκάν, προς τη δυτική θάλασσα, σήμερα ανάμεσα στις 11:32 και τις 11:39» (τοπική ώρα, από τις 04:32 έως τις 04:39 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό επιτελείο χρησιμοποιώντας μια άλλη ονομασία για την Κίτρινη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ολοκλήρωναν τα εξαήμερα στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Vigilent Storm» που είχαν αρχίσει στις 31 Οκτωβρίου. Σ’ αυτά τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια συμμετείχαν περίπου 240 αεροσκάφη και δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο.

Είναι η πρώτη φορά από το 2017 που το B-1B έλαβε μέρος σε αμερικανονοτιοκορεατικές ασκήσεις, κάτι που δείχνει «τις συνδυασμένες αμυντικές δυνατότητες και την αποφασιστικότητα της Δημοκρατίας της Κορέας και των ΗΠΑ να απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιεσδήποτε προκλήσεις από τη Βόρεια Κορέα, καθώς και τη βούληση των ΗΠΑ να θέσουν σε εφαρμογή την ισχυρή δέσμευσή τους για διευρυμένη αποτροπή», ανέφερε σε δήλωσή του το επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.

Χθες, Παρασκευή, η Πιονγιάνγκ ζήτησε από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να σταματήσουν τις «προκλητικές» αεροπορικές ασκήσεις. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως απογείωσε πολεμικά αεροπλάνα ως απάντηση σε 180 βορειοκορεατικές στρατιωτικές πτήσεις χθες κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...