Νέες κυρώσεις έναντι της Ρωσίας αποφασίζει η ΕΕ, βαρύς λογαριασμός στους Ευρωπαϊκούς λαούς

ΕΕ -Ευρωπαϊκή Ένωση - Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Παρασκευή 080/4/2022 την πέμπτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων στην εισαγωγή άνθρακα, ξύλου, χημικών προϊόντων και άλλων προϊόντων.

Τα μέτρα εμποδίζουν επίσης την πρόσβαση πολλών ρωσικών πλοίων και φορτηγών στην ΕΕ, καθώς επίσης και την συναλλαγή με τέσσερις ρωσικές τράπεζες.

Η απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα θα τεθεί πλήρως σε ισχύ από τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, από όπου δεν θα μπορούν να υπογραφούν νέες συμφωνίες ενώ με το ίδιο χρονικό ορόσημο πρέπει να καταγγελθούν και οι υπάρχουσες συμβάσεις.

Αυτές οι τελευταίες κυρώσεις υιοθετήθηκαν μετά τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη Μπούχα και σε άλλες πόλεις υπό ρωσική κατοχή“, ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορρέλλ.

Σε απάντηση των κατηγοριών αυτών, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν, Ν. Πεσκόφ, κατηγόρησε το δυτικό στρατόπεδο για μία “τερατώδη πλαστογραφία” με στόχο την συκοφάντηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Μόνο η απαγόρευση του άνθρακα εκτιμάται από την Επιτροπή ότι κοστίζει 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε διαφυγόντα έσοδα για τη Ρωσία. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από αυτό που είχε δηλώσει την Τρίτη η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον ρωσικό λαό αλλά και τους λαούς της Ουκρανίας και της ΕΕ να πληρώνουν βαρύ τίμημα καθώς οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι σφοδρές, δεδομένου ότι οι κυρώσεις περιλαμβάνουν και άλλα ρωσικής προέλευσης εμπορεύματα, που κατευθύνονται και στις βιομηχανικές ζώνες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η ίδια μοίρα αναμένεται να εκδηλωθεί και λόγω της απαγόρευσης εξαγωγής σειράς εμπορευμάτων της ΕΕ προς τη Ρωσία, ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών. Συγκεκριμένα, στη λίστα βρίσκονται καύσιμα αεροπλάνων, υπολογιστές και άλλα προηγμένης τεχνολογίας κλπ, συνολικής αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν ακόμα 217 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων σχετίζονται με τις λεγόμενες “Λαϊκές Δημοκρατίες” του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, αλλά οι πλήττουν και μεγάλους καπιταλιστές, πολιτικούς και στρατιωτικούς που στρατεύονται με τη Ρωσία.

Πηγή: Reuters, BBC

Δείτε ακόμα...