Νέες κυρώσεις της Αυστραλίας προς τη Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας γερουσιαστής Marise Payne. «Η κυβέρνηση επέβαλε εν μία νυκτί άμεση απαγόρευση στις αυστραλιανές εξαγωγές αλουμίνας και μεταλλευμάτων αλουμινίου και βωξίτη στη Ρωσία, γεγονός που θα περιορίσει την ικανότητά της να παράγει αλουμίνιο – μια κρίσιμη εξαγωγή για τη Ρωσία», δήλωσε η Payne.
Σημείωσε ότι η απαγόρευση εξαγωγής αυστραλιανών πρώτων υλών για την παραγωγή αλουμινίου «θα έχει κρίσιμη συμβολή στις βιομηχανίες εξοπλισμών της Ρωσίας», καθώς και «τους κλάδους αυτοκινήτων, αεροδιαστημικής, συσκευασίας, μηχανημάτων και κατασκευών».
«Η Ρωσία βασίζεται στην Αυστραλία για σχεδόν το 20% των αναγκών της σε αλουμίνα» είπε η υπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «θα συνεργαστεί στενά με εξαγωγείς και κορυφαίους φορείς που θα επηρεαστούν από την απαγόρευση για να βρουν νέες και να επεκτείνουν τις υπάρχουσες αγορές».
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι αυστραλιανές αρχές θα στείλουν τουλάχιστον 70.000 τόνους θερμικού άνθρακα στην Ουκρανία για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.