Νέες συγκρούσεις σήμερα στα βόρεια σύνορα των δύο χωρών

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν άρχισαν και πάλι σήμερα τις διασυνοριακές συγκρούσεις, έπειτα από μια ημέρα κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών που αλληλοκατηγορούνται για το ποιος άρχισε τις εχθροπραξίες.

Τα δύο υπουργεία ανέφεραν σε χωριστές ανακοινώσεις πως «μάχες διεξάγονται» σήμερα το πρωί στο βόρειο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών. Η Αρμενίαυποστηρίζει πως απάντησε σε επίθεση των αντιπάλων, το ίδιο και το Αζερμπαϊτζάν.

Οι δύο χώρες, η σύγκρουση των οποίων διαρκεί εδώ και δεκαετίες, είχαν προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (23.00 ώρα Ελλάδας) μέχρι σήμερα το πρωί έπειτα από τρεις ημέρες φονικών συγκρούσεων.

«Έπειτα από σφοδρή μάχη, ο εχθρός απωθήθηκε», ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι το πρωί εμπόδισε «μια απόπειρα διείσδυσης» και προκάλεσε απώλειες στον αντίπαλο.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την Αρμενία, οι αζερινές δυνάμεις άρχισαν λίγο μετά τις 5.00 (τοπική ώρα, 4.00 ώρα Ελλάδας) «να σφυροκοπούν τα χωριά Εγκεπάρ και Μοβσές με όλμους και πυροβόλα D30».

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε το αντίθετο, λέγοντας πως «μια μονάδα των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας επιχείρησε και πάλι να επιτεθεί στις θέσεις μας στην περιφέρεια του Τοβούζ στα αζερο-αρμενικά σύνορα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα χωριά Αγκντάμ, Ντονάρ Γκουστσού και Βαχιντλί δέχονται «πυρά βαρέων όπλων και όλμων».

Καμιά πλευρά δεν έκανε σήμερα λόγο για απώλειες. Το Αζερμπαϊτζάν διευκρίνισε μόνο ότι δεν καταγράφηκαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη στις σοβαρότερες από το 2016 συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ανάμεσά τους 11 στρατιωτικοί και ένας άμαχος του Αζερμπαϊτζάν και τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες. Το Μπακού έχασε μάλιστα έναν στρατηγό.

Δείτε ακόμα...