Νέες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των εθνικών αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μια ημέρα μετά τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τις θανατηφόρες μάχες στον ορεινό θύλακα.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε συγκρούσεις εντός και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τοπικούς αξιωματούχους να κατηγορούν τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν οτι πυροβολήσουν κτήρια στο Στεπανακέρτ, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, γεγονός που αρνήθηκε το Μπακού.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο συναντήθηκε ξεχωριστά με τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας την Παρασκευή σε μια νέα προσπάθεια να τερματιστεί η αιματοχυσία μετά από σχεδόν ένα μήνα, που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι έχει σκοτώσει 5.000 ανθρώπους.

Λίγο πριν από τις συνομιλίες της Ουάσινγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ότι ελπίζει πως η Μόσχα και η Άγκυρα θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την επίλυση της σύγκρουσης.

Οι διαφορές σχετικά με τη σύγκρουση έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, με τον Πομπέο να κατηγορεί την Τουρκία ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση οπλίζοντας την πλευρά των Αζέρων. Η Άγκυρα αρνείται ότι πυροδότησε τη σύγκρουση.

Η κατάρρευση δύο εκεχειρίων με τη μεσολάβηση της Ρωσίας είχε ήδη μειώσει την προοπτική ενός γρήγορου τερματισμού των μαχών που ξέσπασαν στις 27 Σεπτεμβρίου για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «έχει σημειωθεί καλή πρόοδος» στο θέμα αυτό, αλλά δεν ανέλυσε και αρνήθηκε να πει εάν έχει μιλήσει με τους ηγέτες οποιασδήποτε χώρας.

Πηγή reuters

Δείτε ακόμα...