Νέο Δελχί: Φόρουμ για την περιφερειακή ασφάλεια του Δελχί σχετικά με το Αφγανιστάν

Φόρουμ για την περιφερειακή ασφάλεια του Δελχί σχετικά με το Αφγανιστάν - 10/11/21
Φώτο Αρχείου / Φόρουμ για την περιφερειακή ασφάλεια του Δελχί σχετικά με το Αφγανιστάν – 10/11/21 – Πηγή: TWITTER

Μετά τις πρόσφατες διεθνείς συναντήσεις για το Αφγανιστάν στη Μόσχα και την Τεχεράνη, χτες πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, συνάντηση του «Φόρουμ για την περιφερειακή ασφάλεια του Δελχί σχετικά με το Αφγανιστάν», επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά την εντεινόμενη κινητικότητα, τις διεργασίες και τους ανταγωνισμούς για την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν και ευρύτερα στην Κεντρική Ασία.

Στο Φόρουμ, που αποτελεί ένα ακόμα πολυμερές σχήμα που λειτουργεί στην περιοχή, συμμετείχαν οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας από Ινδία, Ιράν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν. Πρόκειται για την 3η κατά σειρά συνάντηση του Φόρουμ, ενώ τις δύο προηγούμενες φιλοξένησε το Ιράν, το 2018 και το 2019.

Σημειώνεται ότι από τη συγκεκριμένη συνάντηση απουσίαζαν εκπρόσωποι τόσο της Κίνας όσο και του Πακιστάν, σε μία περίοδο που Πεκίνο και Ισλαμαμπάντ πρωτοστατούν για να καθιερωθούν ως σχήμα οι συναντήσεις των ΥΠΕΞ των χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν (Κίνα, Πακιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ιράν), οι οποίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση στο Δελχί «συζήτησαν την κατάσταση με την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, κάλεσαν για συλλογική συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία και για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Αφγανιστάν χωρίς αποκλεισμούς». Ακόμα, «επέστησαν ειδικά την προσοχή τους στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις απειλές που εγείρονται από την τρομοκρατία, τη ριζοσπαστικοποίηση και τη διακίνηση ναρκωτικών όπως και την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια». Τέλος, «επανέλαβαν τη στήριξή τους σε ένα ειρηνικό και σταθερό Αφγανιστάν, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για κυριαρχία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα» και «για μη ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...