Νέο επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων

Κινεζικό πολεμικό πλοίο στην Ανατολική Σινική Θάλασσα

Νέο επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων καθώς κινεζικό πλοίο της Ακτοφυλακής ενεργοποίησε εκτοξευτήρα νερού εναντίον φιλιππινέζικου σκάφους.

Νέο επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων σημειώθηκε στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, για τμήματα της οποίας διαφιλονικούν οι δύο χώρες καθώς και άλλες της περιοχής.

Την Κυριακή η κυβέρνηση των Φιλιππίνων κατηγόρησε την Κίνα για εκτοξευτήρα πεπιεσμένου νερού που χρησιμοποίησαν σκάφη της κινεζικής Ακτοφυλακής εναντίον φιλιππινέζικων πλοίων τα οποία μετέφεραν εφόδια σε στρατιωτικούς που σταθμεύουν στην ατόλη Σέκοντ Τόμας (ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλι), την κυριότητα της οποίας διεκδικούν και οι δύο χώρες. Το ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη για διαμαρτυρία, κάνοντας λόγο για «παράνομη και επικίνδυνη ενέργεια».

Από τη μεριά του Πεκίνου, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επιχείρηση «άμεμπτη, επαγγελματική και συγκρατημένη», υποστηρίζοντας ότι σκάφος της κινεζικής Ακτοφυλακής «σταμάτησε νομίμως» δύο φιλιππινέζικα πλοία. Μάλιστα το κινεζικό ΥΠΕΞ επέκρινε και την Ουάσιγκτον, κατηγορώντας την ότι «αγνοεί τα γεγονότα» και μιλώντας για «συνωμοσία» που «είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επέκρινε το Πεκίνο για ενέργειες «ασυνεπείς με το Διεθνές Δίκαιο», περιγράφοντάς τες ως μέρος «επαναλαμβανόμενων απειλών ενάντια στο καθεστώς της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας» αλλά και ενάντια στην «περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Κατηγόρησε δε την Κίνα για «αδικαιολόγητη παρέμβαση σε νόμιμες θαλάσσιες επιχειρήσεις των Φιλιππίνων» και έσπευσε να εκφράσει ετοιμότητα για ενεργοποίηση άρθρων της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυνας την οποία Μανίλα και Ουάσινγκτον έχουν υπογράψει από το 1951.

Σημειωτέον, οι δύο πλευρές πρόσφατα περιέγραψαν τη Συμφωνία ως βασικό πυρήνα της συνεργασίας τους, ενώ την επικαιροποίησαν και με νέες «διευκολύνσεις» για τον ελλιμενισμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων σε λιμάνια των Φιλιππίνων.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...