Νέο επεισόδιο στις «κόντρες» ΗΠΑ – ΕΕ με το πρόστιμο στο μονοπώλιο «Meta»

meta-facebook

Τις εντεινόμενες αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, παρά τις διάφορες προσπάθειες αναζήτησης συμβιβασμών τα τελευταία χρόνια, ήρθε να «υπενθυμίσει» η χτεσινή κίνηση της ΕΕ, μέσω απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, να επιβάλει πρόστιμο ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο αμερικανικό μονοπώλιο νέων τεχνολογιών «Meta» (ιδιοκτήτρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης FacebookInstagram), καταλογίζοντάς του επισφαλή τρόπο διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών σε χώρες της ΕΕ.

Η ιρλανδική Επιτροπή κάλεσε τη «Meta» μέσα σε πέντε μήνες να σταματήσει τη μεταφορά των δεδομένων αυτών στις ΗΠΑ. Οπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, τέτοια δεδομένα αξιοποιούνται πολύμορφα από αμερικανικές μυστικές που αποκτούν πρόσβαση σε αυτά.

Το χτεσινό πρόστιμο ξεπερνά κάθε προηγούμενο που έχει επιβληθεί σε αμερικανικά τεχνολογικά μονοπώλια, με το αμέσως προηγούμενο να είναι το πρόστιμο ύψους 746 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το 2021 στην «Amazon» το δουκάτο του Λουξεμβούργου.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η «Meta» χαρακτηρίζει το πρόστιμο «αδικαιολόγητο και περιττό», προσθέτοντας πως θα επιδιώξει τη δικαστική διευθέτηση της υπόθεσης. Νομικοί εκπρόσωποι του αμερικανικού ομίλου άσκησαν έφεση.

Ολα αυτά ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο προστασίας δεδομένων που συμφωνήθηκε τον Μάρτη του 2022 μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Η «Meta» προειδοποίησε πρόσφατα για το ενδεχόμενο να μην είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο εγκαίρως, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις δραστηριότητές της στην ΕΕ.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...