Νέο εξοπλιστικό πακέτο των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Εντείνοντας τη στρατιωτική ενίσχυση της Ταϊβάν, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση νέων εξοπλισμών στις αρχές της Ταϊπέι, ενώ παράλληλα ενισχύουν τα σχέδιά τους για την ισχυροποίηση στρατιωτικών συμμαχιών τους στον Ινδο-Ειρηνικό, μεγαλώνοντας την πίεση στην Κίνα.

Οι νέες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη αφορούν αμερικανικά οπλικά συστήματα αξίας 500 εκατ. δολαρίων. Το «πακέτο» περιλαμβάνει ηλεκτρο-οπτικά συστήματα αναγνώρισης και παρακολούθησης (IRST) και άλλα εξαρτήματα που ο αμερικανικός κολοσσός «Lockheed Martin» φτιάχνει για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη συμφωνήσει να πουλήσει F-16 στην Ταϊπέι.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τις δυνατότητες» της Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊβάν να «αντιμετωπίζει σημερινές και μελλοντικές απειλές», αλλά και «θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα» με τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν εξέφρασε έντονη αντίδραση, υποστηρίζοντας ότι οι νέες πωλήσεις στην Ταϊβάν «παραβιάζουν σοβαρά το Διεθνές Δίκαιο και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, υπονομεύουν την κυριαρχία και τα συμφέροντα ασφάλειας της Κίνας, βλάπτουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν και στέλνουν σοβαρά λανθασμένα μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”». Κάλεσε δε τις ΗΠΑ «να σταματήσουν να ακολουθούν επικίνδυνη τροχιά εξοπλίζοντας την Ταϊβάν και να υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», προειδοποιώντας και ότι «η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...