Νέο Κέντρο ΝΑΤΟϊκής Αριστείας στη Σούδα

ΝΑΤΟ - Σούδα -ΚΕΝΑΠ
ΝΑΤΟ – Σούδα – 10 χρόνια ΚΕ.Ν.ΑΠ. / Πηγή: Eurokinissi

Άρθρο του Γρηγόρη ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ, Αντισμήναρχου ε.α.

Στα στρατηγεία σχεδιασμού των πολεμικών επιχειρήσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, όπως δείχνουν τα γεγονότα και οι εξελίξεις, δεν κάνουν κανένα διάλειμμα λόγω πανδημίας του κορονοϊού, απεναντίας, δουλεύουν πυρετωδώς για την πιστή τήρηση των σχεδίων εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Έτσι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το ΓΕΕΘΑ, την Τετάρτη 8 Απρίλη έλαβε χώρα στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (ACT) στο Νόρφολκ των ΗΠΑ η τελετή υπογραφής Μνημονίων Κατανόησης του λεγόμενου Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (Integrated Air and Missile Defense – IAMD Center of Excellence), με έδρα τη Σούδα στην Κρήτη. Εκτός της Ελλάδας – ως «επικεφαλής έθνος» – συμμετέχουν και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τσεχία, αλλά και η Τουρκία, ως «υποστηρίζοντα έθνη».

ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017 / Πηγή: Eurokinissi

Με αφορμή λοιπόν την παραπάνω εξέλιξη, πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για άλλη μια υπόθεση που ο ΣΥΡΙΖΑ την ξεκίνησε το Νοέμβρη 2018 στο πλαίσιο του περίφημου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ, ως πρόταση συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο, και που η ΝΔ τη συνέχισε απρόσκοπτα και την ολοκλήρωσε με περισσή σπουδή και συνέπεια. Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το ελληνικό αστικό κράτος, όπου θέλει, και συνέχεια έχει και αποτελεσματικότητα και ας εναλλάσσονται στα κυβερνητικά έδρανα δεξιά, σοσιαλδημοκρατικά, φιλελεύθερα έως δήθεν αριστερά κόμματα, αρκεί να προωθούνται τα συμφέροντα των «φίλων» μας, των ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ στην περιοχή μας.

Η δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ότι «το όραμα της Ελλάδας για το εν λόγω Κέντρο είναι να δράσει ως καταλύτης για τη βελτίωση των υφισταμένων και μελλοντικών ικανοτήτων της Συμμαχίας στον τομέα της εξειδίκευσής του, υποστηρίζοντας τόσο τις δράσεις μετασχηματισμού όσο και τις επιχειρήσεις» είναι αποκαλυπτική και ξεκάθαρη για το ποιους σκοπούς εξυπηρετεί.

ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017 / Πηγή: Eurokinissi

Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στο άρμα των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ έχει συνέπεια να δαπανώνται αδρά από το υστέρημα του λαού κοντά στα 4,5 δισ. για αυτήν την πολύτιμη υπηρεσία που απολαμβάνουμε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Είναι καιρός πια, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά εργατικών – λαϊκών οικογενειών, αλλά και ο λαός γενικότερα να δουν καθαρά, γνήσια πατριωτικά, μακριά από αγκυλώσεις και συναισθηματισμούς του παρελθόντος, τι καλό έχουμε δει από τους κατ’ όνομα συμμάχους μας όλα αυτά τα χρόνια.

Ακόμη και στραβωμένοι από το πάθος υποστήριξης των ταξικών τους συμφερόντων ή λόγω των ιδεολογικών γυαλιών τους, έχουν βγει μπροστά την τελευταία περίοδο και διαλαλούν δημόσια – για τους δικούς του ο καθένας λόγους – όπως οι δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών, υπουργών, αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά. περί εγκατάλειψης της χώρας μας από τους συμμάχους στα δύσκολα και κρίσιμα.

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η πλειονότητα των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε είναι εν ενεργεία είτε εν αποστρατεία, ότι στα δύσκολα θα είμαστε μόνοι μας και μάλιστα απόλυτα προσδεδεμένοι από τα μονοπώλια παραγωγής πολεμικών υλικών, τα οποία θα ανοίγουν και θα κλείνουν τη στρόφιγγα κατ’ εντολή των αφεντικών τους και αναλόγως του τι επιβάλλουν τη δεδομένη στιγμή τα συμφέροντά τους.

Έτσι, αυτό που ακόμη μια φορά αναδεικνύεται με την τελευταία εξέλιξη είναι ότι η χρησιμότητα της βάσης της Σούδας στις δολοφονικές και ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΝΑΤΟικών «συμμάχων» μας είναι πολύ σημαντική για τα δικά τους συμφέροντα. Τίποτα καλό όμως δεν προμηνύει για την ακεραιότητα των συνόρων και την ασφάλεια του λαού της χώρας μας. Όπου οι «σύμμαχοι» πάτησαν το πόδι τους, είτε ως αυτόκλητοι «ειρηνοποιοί» είτε ως δήθεν προσκεκλημένοι επιδιαιτητές, το αποτέλεσμα για τους λαούς και τις χώρες αυτές ήταν το ίδιο και απαράλλακτο, πόλεμος, πείνα, φτώχεια, προσφυγιά.

Αντι-ΝΑΤΟική διαδήλωση στα Χανιά 2003
Αντι-ΝΑΤΟϊκή διαδήλωση στα Χανιά το 2003 / Πηγή: Eurokinissi

Η κατάσταση όμως αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζεται η χώρα μας να αποδεσμευτεί από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας. Εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημα «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Ο λαός μας χρειάζεται να οργανώσει τον αγώνα του, για να πάρει στα χέρια του το σχεδιασμό της οικονομίας με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, που πλήρωσε αδρά στην οικονομική κρίση και θα πληρώσει πάλι τις συνέπειες από την πανδημία.

Γρηγόρης ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
Αντισμήναρχος ε.α.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...