Νέο ρεκόρ πωλήσεων των γιγάντων της βιομηχανίας όπλων – Ρεκόρ και για τη χώρα μας με 3,39€ δις

Μαχητικά F-35B-Lightning του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού - Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο Αρχείου / Μαχητικά F-35B-Lightning του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού – Ηνωμένο Βασίλειο / Πηγή: Royal Navy

Νέο ρεκόρ πωλήσεων των γιγάντων της βιομηχανίας όπλων σημειώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού και με τις αντιπαραθέσεις να φουντώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο με επίκεντρο την κόντρα των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα.

Ο κύκλος εργασιών των εκατό μεγαλύτερων ομίλων του τομέα της άμυνας έφθασε το 2020 σε νέα ύψη, ξεπερνώντας τα 531 δισεκατομμύρια δολάρια (470 δισεκ. ευρώ!!!), με τις μισές και πλέον από τις εταιρείες αυτές να έχουν έδρα τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Το άθροισμα των πωλήσεων όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο αυξήθηκε κατά 1,3%, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία συρρικνωνόταν κατά πάνω από 3%, σημειώνει το ινστιτούτο με έδρα τη Σουηδία, που παράγει έργο αναφοράς στο πεδίο.

Ο τζίρος των εκατό μεγαλύτερων ομίλων όπλων βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από το 2015: αθροιστικά, έχει φθάσει το 17%, υπογραμμίζει το SIPRI.

Εξαιρουμένων μόνο ορισμένων ρωσικών (ο τζίρος τους υποχώρησε κατά 6,5%) και γαλλικών (-7,7%) ομίλων, οι άλλες χώρες είδαν τις εταιρείες τους στον τομέα να καταγράφουν αύξηση πωλήσεων την περασμένη χρονιά.

Πέντε αμερικανικοί γίγαντες μονοπωλούν για ακόμη μια φορά τις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης: η Lockheed-Martin (μαχητικά αεροσκάφη F-35, πύραυλοι, κ.λπ.) εδραιώθηκε στην πρώτη θέση, με πωλήσεις 58,2 δισεκ. δολαρίων, μπροστά από τη Raytheon, τη Boeing, τη Northrop Grumman και την General Dynamics.

Η βρετανική BAE Systems βρίσκεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών ομίλων (6η), ακολουθούμενη από την Airbus (11η). Οι κινεζικές Norinco (7η), AVIC (8η), CETC (9η) και η αμερικανική L3 Harris (10η) συμπληρώνουν την κορυφαία δεκάδα.

Πίσω από τις 41 αμερικανικές επιχειρήσεις της κορυφαίας εκατοντάδας και το μερίδιο αγοράς τους, που φθάνει το 54%, 26 ευρωπαϊκές εταιρείες εξασφάλισαν το 21% των συνολικών πωλήσεων. Τις ακολούθησαν οι κινεζικές (13% του συνόλου, πέντε εταιρείες) και οι ρωσικές (5%, εννέα εταιρείες).

Ελλάδα: 526% αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς

Συμμετοχή στο παραπάνω τζίρο, έχει και η χώρα μας. Eντυπωσιακή αύξηση των πιστώσεων για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων προβλέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός του έτους 2022, που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα σε σχέση με τον τακτικό προϋπολογισμό του 2021 η αύξηση ανέρχεται σε 33,9% ενώ σε σχέση με το 2020, σε 526%, δηλαδή οι σχετικές πιστώσεις έχουν πενταπλασιαστεί.

Η Ελλάδα θα δαπανήσει για το 2022 περισσότερα από 3,39€ δις όταν το 2020 δαπάνησε 0,5€ δις.

Δείτε ακόμα...