Νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης: Αγυρτείες με “κουμπαράδες” και επένδυση των εισφορών

Πορεία συνταξιούχων που χτυπήθηκε με Βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ, 3/10/2016
Φώτο Αρχείου / Πορεία συνταξιούχων που χτυπήθηκε βάρβαρα απο επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ, 3/10/2016

«Πρόκειται για μια πολυδιάστατη μεταρρύθμιση» με στόχο:
-Την μείωση του δημογραφικού κινδύνου που απειλεί τα εισοδήματα των μελλοντικών συνταξιούχων.
-Την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους.
-Την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας (ο νοών νοείτω).
-Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά με παιδική προστασία
-Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων ασφαλισμένων στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα (sic!)
(και πολλά άλλα ευεργετήματα)

Αυτά αναπαράγουν σειρά φιλοκυβερνητικών site για νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό που ανακοίνωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης.

Στα πλαίσια αυτών που η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και επιτελεία για «ισχυρή και βιώσιμη» ανάπτυξη», από την οποία θα βγουν τάχα κερδισμένοι ο ίδιος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι ταυτόχρονα.
Έτσι με το νέο νόμο για την Επικουρική Ασφάλιση, χαρίζονται 80 δισ. ευρώ, λεφτά των ασφαλισμένων, στα αρπακτικά των ιδιωτικών ομίλων της Ασφάλισης και της Υγείας, ενώ για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους «εγγυάται» μόνο νέες ανατροπές στο σύνολο της Ασφάλισης και φτώχεια στα γεράματα.
Ολα τα παραπάνω υπενθυμίζουν ότι πλάι στην ένταση της εκμετάλλευσης, η καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία προϋποθέτει ένα πραγματικό «κρανίου τόπο» για κάθε πλευρά των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπει τη βαθμιαία μετατροπή του υπάρχοντος συστήματος, από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το Σουηδικό μοντέλο, που κατά την κυβέρνηση της ΝΔ «απαντά με τον καλύτερο τρόπο στα προβλήματα του καιρού μας».
Απαντά δηλ. στην ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων να βρουν τζάμπα χρήμα και τεράστιους πόρους από το τζογάρισμα αυτών των εισφορών και όχι προφανώς στις «επιφυλάξεις» των νέων, οι οποίες άλλωστε είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποβάθμισης της Κοινωνικής Ασφάλισης από όλες τις κυβερνήσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μετά τη 10ωρη δουλειά οι νέοι εργαζόμενοι μαθαίνουν ότι η Ασφάλιση είναι
«ατομικό ρίσκο»

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:
«Ο πρωθυπουργός παρουσίασε σήμερα ως “καινούρια” όλα τα χρεοκοπημένα επιχειρήματα για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα Ασφάλισης.
Σε συνέχεια όλων των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση από τους νόμους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έρχεται να ολοκληρώσει τη ληστεία των κόπων εκατομμυρίων εργαζομένων και να μετατρέψει σε ατομική υπόθεση την Ασφάλιση για τους νέους εργαζόμενους. Αποτελεί πρόκληση να προβάλλεται ως “θετικό” και “καινοτόμο” το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων, που καθιστά “επισφαλή” τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την ίδια τη σύνταξη, την οποία άλλωστε δεν την εγγυώνται οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οι εργαζόμενοι δεν είναι λωτοφάγοι να ξεχνάνε πώς τα προηγούμενα χρόνια μεγαθήρια της ιδιωτικής Ασφάλισης, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, κατέρρευσαν, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι νέοι εργαζόμενοι, που πρόσφατα με τον νόμο – έκτρωμα για τα Εργασιακά έμαθαν από την κυβέρνηση πως η “προστασία της εργασίας” σημαίνει 10ωρα, εντατικοποίηση και απλήρωτες ώρες δουλειάς, καλούνται τώρα να μάθουν πως η Ασφάλισή τους θα είναι “επένδυση” και “ατομικό ρίσκο”, αλλά και ότι οι ίδιοι θα χαρακτηρίζονται “επενδυτές” που θα τζογάρουν σε χρηματιστηριακές λοταρίες τους κόπους της ζωής τους. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με χαμηλούς μισθούς και βρίσκονται κατά χιλιάδες στην ανεργία και στα κακοπληρωμένα, ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ο “ατομικός κουμπαράς” είναι χωρίς πάτο. Η αναλογική σύνταξη που συμπληρώνει την εθνική ισοδυναμεί κυριολεκτικά με ψίχουλα, ενώ οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας θα είναι στο “ελάχιστο”.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ μεθοδεύει τη ληστεία 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος χρόνου, τα οποία τα παραδίδει στα κοράκια της ιδιωτικής Ασφάλισης και της ιδιωτικής Υγείας.
Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνει πως η εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποτελεί για τον λαό μας το νέο υπερμνημόνιο. Οι εργαζόμενοι θα δώσουν αποφασιστική απάντηση και στους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης».

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...