Συνεχίζουν να καταφθάνουν νέες επιστολές στρατευμένων από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τις ανακοινώσεις ότι η ελληνική πυροβολαρχία Patriot που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία συμμετείχε ξανά σε πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Οι στρατευμένοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και προειδοποιούν για τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται το προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σταλεί εκτός συνόρων. Παράλληλα καταγγέλλουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει σιωπή μέσα στα στρατόπεδα, μέσα από τις διώξεις και τις ποινές σε βάρος των συναδέλφων τους Νίκου Λυκούδη, Νίκου Χαρίση και Γιάννη Κατσούκα.
* * *
Ο στρατιώτης (ΠΖ) Γιάννης Ορφανίδης (501 Μ/Κ ΤΠ, Ασσηρος) σημειώνει ότι η τιμωρία του Νίκου Λυκούδη επειδή διάβαζε τον «Ριζοσπάστη» γεννά εύλογα ερωτήματα: «Μήπως έφταιγε το περιεχόμενο της εφημερίδας, που καταδικάζει την εμπλοκή της χώρας την ώρα που η κυβέρνηση μας σέρνει όλο και πιο βαθιά στο μακελειό; Μήπως έφταιγε ότι είναι η μόνη εφημερίδα που αποκαλύπτει πως οι λαοί σφαγιάζονται για να πλουτίζουν οι λίγοι; Αυτές είναι οι πραγματικές ερωτήσεις».
Τονίζει ακόμα ότι η αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων από την ελληνική πυροβολαρχία Patriot «επιβεβαιώνει τους κινδύνους που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», ενώ υπενθυμίζει ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει υπέρογκες πολεμικές δαπάνες την ώρα που οι λαϊκές ανάγκες μένουν πίσω.
Και προσθέτει: «Να ανακληθούν εδώ και τώρα η πυροβολαρχία Patriot και το προσωπικό που τη συνοδεύει από τη Σαουδική Αραβία. Να γυρίσουν πίσω τα στρατιωτικά μέσα και το προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από την χώρα μας. Να παρθεί πίσω η άδικη ποινή στον φαντάρο Λυκούδη Νίκο και να μην επιβληθεί καμία ποινή σε οποιονδήποτε εκφράζει την αντίθεσή του στον πόλεμο και στη συμμετοχή της χώρας».
* * *
Ο Λευτέρης Γκαβογιαννάκης (116 ΠΜ, Αραξος) υπογραμμίζει ότι η εμπλοκή της Ελλάδας «βαθαίνει όλο και περισσότερο», ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει «σιωπητήριο» στους νέους στρατευμένους. Οπως αναφέρει, δεν είναι τυχαίο ότι «μοιράζουν ποινές σε στρατευμένους που διαβάζουν τον “Ριζοσπάστη” μέσα στα στρατόπεδα και σε όσους σηκώνουν ανάστημα καταγγέλλοντας εθνικιστικά συνθήματα και τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο».
Προσθέτει ότι κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν το ΝΑΤΟ «ενοχλούνται από την κυκλοφορία του “Ριζοσπάστη” μέσα στα στρατόπεδα», επειδή είναι «η μόνη εφημερίδα που αναδεικνύει την πραγματική αιτία της πολεμικής εμπλοκής», που «δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση των κερδών όσων πλουτίζουν από τους κόπους τους δικούς μας και των γονιών μας», και δίνει βήμα στις διεκδικήσεις των φαντάρων, των υπαξιωματικών και των αξιωματικών.
Καταλήγει ζητώντας να ανακληθούν οι ποινές στους στρατευμένους, να επιστρέψει η πυροβολαρχία Patriot μαζί με το προσωπικό της και να δυναμώσει ο αγώνας για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
* * *
Ο Θανάσης Σπυρόπουλος, σμηνίτης (ΜΕΤΕ της 130 ΣΜ Λήμνου), δηλώνει ότι η ανακοίνωση για την αναχαίτιση πυραύλων από την ελληνική πυροβολαρχία στη Σαουδική Αραβία «μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί», καθώς το προσωπικό βρίσκεται «χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα και ταυτόχρονα στο επίκεντρο πολεμικών αναμετρήσεων, όχι για την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας μας αλλά για την υπεράσπιση των κερδών των πετρελαιάδων της “Aramco”».
Οπως αναφέρει, η κατάσταση αυτή συντελείται «με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων της “βολικής” αντιπολίτευσης», που έχουν στηρίξει την αποστολή της πυροβολαρχίας στη Σαουδική Αραβία και «σέρνουν τον ελληνικό λαό στο μακελειό αυτών των συγκρούσεων με τη συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις όπως η επιχείρηση “Aspides”, στέλνοντας στη δίνη του πολέμου ναυτεργάτες για τα κέρδη των εφοπλιστών». Ζητά να επιστρέψουν η πυροβολαρχία Patriot, όλο το προσωπικό και τα ελληνικά στρατιωτικά μέσα που βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων, και να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
* * *
«Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε κάθε εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις», γράφει μεταξύ άλλων ο στρατιώτης Βελικάι Χεκουράν (290 Μ/Κ ΤΠ, Λιβαδοχώρι Λήμνου). Οπως σημειώνει, η αναχαίτιση πυραύλων από την ελληνική πυροβολαρχία επιβεβαιώνει «τους κινδύνους που προκαλεί η συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τη ζωή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται εκτός συνόρων».
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση, με τη στήριξη των κομμάτων που υπερασπίζονται το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, συνεχίζει να διαθέτει βάσεις, υποδομές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ «ο λαός πληρώνει το κόστος με ακρίβεια, περικοπές και ανασφάλεια». Τονίζει ότι εργαζόμενοι, νεολαία, φαντάροι και στρατιωτικοί «δεν έχουν κανένα συμφέρον από τους πολέμους που γίνονται για τον έλεγχο αγορών, δρόμων μεταφοράς και ενεργειακών πηγών» και καλεί να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.



