Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα επέβαλε ο στρατός στο Νεπάλ, ενώ ένοπλοι φαντάροι και άρματα μάχης επιτηρούν το Κατμαντού και άλλες περιοχές, με στόχο την «αποκατάσταση της τάξης». Είχε προηγηθεί χτες η πυρπόλυση της βουλής, της έδρας της κυβέρνησης και μιας σειράς άλλων κρατικών κτιρίων και σπιτιών αξιωματούχων, εν μέσω διαδηλώσεων που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο κατά της διαφθοράς, αλλά και την εμφάνιση ενόπλων σε δρόμους, συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας κτλ. που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 25 ατόμων.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Ασόκ Ρατζ Σιγκντέλ, δήλωσε ότι κάλεσε «όλες τις ομάδες που εμπλέκονται στις διαδηλώσεις να ηρεμήσουν και να ξεκινήσουν διάλογο», ώστε να βρεθεί «μια ειρηνική λύση σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση της χώρας». Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Κ. Π. Σάρμα Ολι, ξεκίνησαν επαφές για τον διορισμό μεταβατικού πρωθυπουργού, ενώ ορισμένα ΜΜΕ μετέδιδαν δηλώσεις της πρώην προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Νεπάλ, 73χρονης Σουσίλα Κάρκι, ότι «αποδέχτηκε το αίτημα των διαδηλωτών» να αναλάβει επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης και έκκλησή της ότι χρειάζεται ενότητα «για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση». Την ίδια στιγμή, άλλα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για το ρόλο που πιθανώς κληθεί να αναλάβει ο 35χρονος δήμαρχος Κατμαντού – πρώην μουσικός – Μπαλέντρα Μπαλεχ Σαχ τον οποίο πολλοί διαδηλωτές εμφάνιζαν ως άξιο διάδοχο του Ολι. Ο Σαχ – που σε ανάρτησή του κάλεσε σε «επίδειξη αυτοσυγκράτησης» – αναδείχτηκε ως επικριτής της «διαφθοράς» ενώ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός «Μεγαλύτερου Νεπάλ», με τμήματα εδαφών που σήμερα ανήκουν στην ινδική επικράτεια.
Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ότι «η σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία του Νεπάλ έχει τεράστια σημασία».
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λιν Ζιαν, τόνισε πόσο «παραδοσιακά φιλικές γειτονικές σχέσεις» διατηρούν οι δύο χώρες και εξέφρασε την ελπίδα «όλες οι πλευρές στο Νεπάλ να μπορέσουν με κατάλληλο τρόπο να διαχειριστούν τις εσωτερικές υποθέσεις, να αποκαταστήσουν την κοινωνική τάξη και την εθνική σταθερότητα το συντομότερο».



