Νεπάλ: Διαμαρτυρίες για την ξαφνική διάλυση του κοινοβουλίου

Διαμαρτυρίες στο Νεπάλ για τη διάλυση του κοινοβουλίου
Διαμαρτυρίες στο Νεπάλ για τη διάλυση του κοινοβουλίου

Ο Πρωθυπουργός του Νεπάλ K.P. Σάρμας Όλι αντιμετώπισε μια νέα πολιτική πρόκληση την Παρασκευή καθώς εκατοντάδες αντίπαλοι διαδήλωσαν ενάντια στην ξαφνική του κίνηση να διαλύσει το κοινοβούλιο και να διενεργήσει εκλογές περισσότερο από ένα χρόνο πριν από το χρονοδιάγραμμα.

Τρεις πρώην πρωθυπουργοί προσχώρησαν σε εκατοντάδες ακτιβιστές που κάθονταν σε έναν δρόμο κοντά στο γραφείο του Όλι απαιτώντας να αντιστρέψουν τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, οι οποίες προκάλεσαν βαθιές πολιτικές αναταραχές στο έθνος των Ιμαλαΐων, καθώς αντιμετωπίζει την πανδημία COVID-19.

Οι πρώην πρωθυπουργοί δήλωσαν ότι ο Όλι δεν είχε καμία εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο και ότι παραβίασε το σύνταγμα. «Θα οργανώσουμε ισχυρότερες διαμαρτυρίες ενάντια σε αυτήν τη διάλυση από έναν ανεξέλεγκτο πρωθυπουργό», δήλωσε ο Πραχάντα, ένας πρώην πρωθυπουργός.

Ο Όλι απέρριψε τα αιτήματά τους και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους, στις 30 Απριλίου και στις 10 Μαΐου. Δεν είναι ασυνήθιστο να διεξάγονται δημοσκοπήσεις στο Νεπάλ για δύο ημέρες.

Ο πρωθυπουργός έχει χάσει την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος φέτος, με ορισμένα ανώτερα μέλη να τον κατηγορούν ότι τους παρακάμπτει στη λήψη αποφάσεων και σε βασικά ραντεβού, ζητώντας του να παραιτηθεί.

Ο Όλι λέει ότι η εσωτερική διαμάχη και η έλλειψη συνεργασίας από το κόμμα του έχουν παραλύσει τη λήψη αποφάσεων, αναγκάζοντάς τον να αναζητήσει μια νέα λαϊκή εντολή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακούει περισσότερες από δώδεκα αναφορές που αμφισβητούν τη διάλυση του κοινοβουλίου από τον Όλι και την έκκληση για πρόωρες εκλογές. Έχει δώσει στην κυβέρνηση μέχρι τις 3 Ιανουαρίου να παράσχει λόγους για τη διάλυση, δήλωσε το δικαστήριο Μhadrakali Pokharel.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...