Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν στο Κατμαντού κατά την βίαιη καταστολή εκδηλώσεων διαμαρτυρίας με αφορμή το μπλοκάρισμα των κοινωνικών δικτύων που μετατράπηκε σε μαζική διαμαρτυρία κατά του αυταρχισμού και της διαφθοράς της κυβέρνησης του Νεπάλ.
Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αιτήματα κατά της διαφθοράς συνεχίστηκαν και σήμερα στο Κατμαντού και άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με δίκτυα όπως το BBC και το Al Jazeera, χτες η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού, πλαστικές σφαίρες, γκλομπς κτλ. για να εμποδίσει διαδηλωτές να μπουν στο κτίριο της βουλής.
Μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση και για νομοθεσία που καταγγέλλουν ότι θέτει σε εμπόδια στη λειτουργία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, Youtube, X.
Από τη μεριά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επιδιώκει την δημιουργία ενός «περιβάλλοντος για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης» και ότι η λειτουργία των δικτύων θα αποκατασταθεί όταν θα εκπληρωθούν οι προβλεπόμενοι όροι. Ασιατικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι χτες παραιτήθηκε τελικά ο υπουργός Εσωτερικων Ραμές Λεχάκ ενώ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε πλήρη έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου των διαδηλωτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP



