Νίγηρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης από την ECOWAS

Ανοικτό το ενδεχόμενο της στρατιωτικής επέμβασης στο Νίγηρα άφησαν ηγέτες της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS), αποφασίζοντας κατά την έκτακτη σύνοδο τους στην Αμπούτζα της Νιγηρίας να δώσουν εντολή σε στρατιωτική δύναμη «να είναι εν αναμονή δράσης».
Πηγή: Associated Press

Ανοικτό το ενδεχόμενο της στρατιωτικής επέμβασης στο Νίγηρα άφησαν ηγέτες της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS), αποφασίζοντας κατά την έκτακτη σύνοδο τους στην Αμπούτζα της Νιγηρίας να δώσουν εντολή σε στρατιωτική δύναμη «να είναι εν αναμονή δράσης».

Στη σύνοδο συμμετείχαν εννιά από τους 11 αρχηγούς κρατών, όπως οι πρόεδροι της Σενεγάλης, της Γκάνας, της Ακτής Ελεφαντοστού, του Τόγκο, του Μπενίν, της Γουινέας-Μπισάου και της Σιέρας Λεόνε. Δύο ηγέτες χωρών της περιοχής που δεν ανήκουν στην ECOWAS οι πρόεδροι της Μαυριτανίας και του Μπουρούντι, λέγεται πως συμμετείχαν επίσης στην κεκλεισμένων θυρών συνεδρίαση.

Η πολύωρη σύνοδος άφησε χώρο και σε νέα σκληρότερα παζάρια με τον Προεδρεύοντα Νιγηριανό ηγέτη, Μπόλα Τινούμπου, να τονίζει πως στο τραπέζι παραμένουν όλες οι επιλογές, ακόμη και αυτή της εξεύρεσης λύσης με ειρηνικά μέσα.

«Καμία επιλογή δεν αποκλείεται, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης βίας ως έσχατης λύσης», είπε ο Τινούμπου, προσθέτοντας: «Παραμένει ακλόνητη η δέσμευσή μας να στηρίξουμε τον Νίγηρα στην πορεία τους προς την ειρηνική, δημοκρατική σταθερότητα. Ελπίζω ότι μέσω της συλλογικής προσπάθειάς μας μπορούμε να εφαρμόσουμε μια ειρηνική λύση, ως οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της δημοκρατίας στον Νίγηρα. Δεν χάθηκαν όλα ακόμα».

Μετά την ομιλία του Τινούμπου διαβάστηκε το επίσημο ανακοινωθέν που περιλαμβάνει μια απόφαση με την οποία ζητείται από τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων «να ενεργοποιήσουν αμέσως τη Δύναμη Επιφυλακής της ECOWAS».

Η στρατιωτική χούντα στη Νιαμέι αγνόησε το τελεσίγραφο που της είχε δώσει η ECOWAS για την αποκατάσταση του Μπαζούμ μέχρι τα μεσάνυχτα της 6ης Αυγούστου και, αντιθέτως, έκλεισε τον εναέριο χώρο του Νίγηρα προειδοποιώντας ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα απέναντι σε ξένες επιθέσεις.

Λίγη ώρα πριν ο Αντινεκάρ αλ Χασάν, πολιτικός σύμβουλος του ανατραπέντα Προέδρου του Νίγηρα, Μ.Μπαζούμ, μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο Russia Today εκτίμησε πως η ECOWAS «δεν θα κάνει το λάθος να επέμβει στρατιωτικά στο Νίγηρα,γιατί εάν το κάνει, αυτό θα σημάνει πως όλη η Αφρική θα μπει σε πόλεμο».

Μετά την πρόσφατη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εξάντληση των διπλωματικών μέσων επίλυσης της κρίσης στο Νίγηρα, μετά το πραξικόπημα της 26ηςΙούλη, ο Νιγηριανός Πρόεδρος και προεδρεύων της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) Μπόλα Τινούμπου είχε νωρίτερα εισηγηθεί κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης την «προτεραιότητα της διπλωματίας». Με τον τρόπο αυτό ο Τινούμπου φάνηκε να βάζει, επί του παρόντος, σε δεύτερη μοίρα τα σχέδια εξαπόλυσης άμεσης στρατιωτικής επέμβασης έπειτα και από την αντίσταση που συνάντησε στο εσωτερικό της χώρας του από το «όχι» της νιγηριανής γερουσίας στο αίτημά του για συμμετοχή του στρατού σε πιθανή επέμβαση της ECOWAS. Στη συνέχεια ωστόσο έγινε φανερό πως προτιμήθηκε να δοθεί έμφαση στα στρατιωτικά μέσα ώστε να εκβιαστούν επιθυμητές εξελίξεις.

Πάντως αμερικανός αξιωματούχος που είχε πρόσβαση σε ό,τι συζήτησε την περασμένη Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, στη Νιαμέι με έναν στρατηγό και τρεις συνταγματάρχες της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Νίγηρα αποκάλυψε χτες σε δημοσιογράφους την ακόλουθη απειλή: Εάν επιχειρηθεί ξένη στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα, τότε θα θανατωθεί ο ανατραπείς Πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ που παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό με μέλη της οικογένειάς του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», dpa

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...