Νίγηρας: Αποχωρούν πρέσβης και στρατιώτες της Γαλλίας

Στην αποχώρηση του Γάλλου Πρέσβη στο Νίγηρα και του υπόλοιπου διπλωματικού προσωπικού αλλά και των περίπου 1.500 στρατιωτών που διατηρεί στην αφρικανική χώρα προχωρά ως το τέλος του 2023 η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος επισημαίνοντας πως η αποχώρηση των 1.500 Γάλλων στρατιωτικών θα γίνει «με ηρεμία» και σε συνεννόηση με την «ντε φάκτο στρατιωτική κυβέρνηση πραξικοπηματιών» που ανέτρεψε στις 26 Ιουλίου την κυβέρνηση του Προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ. Ο Μακρόν τόνισε πως ενημέρωσε και τον ανατραπέντα Πρόεδρο για την απόφασή του.

Ο Μακρόν εξήγησε την εξέλιξη σαν επιθυμία της νέας στρατιωτικής κυβέρνησης του Νίγηρα λέγοντας πως η τελευταία «δεν θέλει να πολεμήσει την τρομοκρατία».

Η κυβέρνηση των Νιγήριων στρατιωτικών χαιρέτισε την απόφαση με ενθουσιασμό επισημαίνοντας πως η χώρα «γιορτάζει πλέον ένα ακόμη βήμα προς τη μεριά κυριαρχίας του Νίγηρα». Ανακοινώθηκε επίσης πως «οι ιμπεριαλιστικές και νεοαποικιοκρατικές δυνάμεις δεν είναι πλέον καλοδεχούμενες στο έδαφος του Νίγηρα». Κάλεσαν κάθε άλλο «πρόσωπο, θεσμό ή δομή απειλεί το Νίγηρα να αποχωρήσουν».

Στην αρχή Σεπτέμβρη, αξιωματούχοι του στρατού των ΗΠΑ, που διατηρούν περίπου 1.100 στρατιώτες, είχαν ανακοινώσει πως αρχίζει η αποχώρησή τους.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...