Νίγηρας: Τελεσίγραφο από την ECOWAS υπό την απειλή στρατιωτικής επέμβασης

Ανώτατοι στρατιωτικοί του Νίγηρα

Ο ηγέτης της χούντας στον Νίγηρα, στρατηγός Αμπντουραχμάν Τιανί, χαρακτήρισε χθες Τετάρτη «παράνομες, άδικες και απάνθρωπες» τις κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα του η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), μια εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και ενώ η απειλή στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα παραμένει.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο αυτοανακηρυχθείς νέος ηγέτης του Νίγηρα διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να υποκύψει σε διεθνείς πιέσεις και απειλές που αποσκοπούν στην επιστροφή του ανατραπέντος προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ στην εξουσία.

Επίσης χτες, η πραξικοπηματική κυβέρνηση – που αυτοαποκαλείται Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας (CNSP) – ανακοίνωσε ότι άνοιξαν τα εναέρια και χερσαία σύνορα που είχαν κλείσει πριν από μια βδομάδα με τις γειτονικές χώρες, Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Λιβύη και Τσαντ. Εδραιώνοντας δε περαιτέρω την εξουσία της προχώρησε στον διορισμό νέων κυβερνητών και στις οκτώ περιφέρειες της χώρας.

Οι πραξικοπηματίες έχουν αναλάβει τα ηνία διακυβέρνησης του Νίγηρα ερχόμενοι σε ρήξη με τη Γαλλία, που έχει εδραιωμένα ισχυρά συμφέροντα στη χώρα από την εποχή της αποικιοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι – μεταξύ άλλων – έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία. Από το ουράνιο του Νίγηρα που εκμεταλλεύονται γαλλικά μονοπώλια, οι γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί παράγουν περίπου το 10% – 17% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται η Γαλλία.

Την ίδια ώρα, η απειλή της στρατιωτικής επέμβασης παραμένει, καθώς την Κυριακή λήγει το τελεσίγραφο της ECOWAS προς τους πραξικοπηματίες για να επαναφέρουν τον Μπαζούμ στην εξουσία.

Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων της ECOWAS συνεδριάζουν εκτάκτως από χτες έως τις 4 Αυγούστου στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

Το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης «είναι η τελευταία επιλογή στο τραπέζι, η τελευταία λύση ανάγκης, όμως πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε ο Αμπντούλ Φατά Μούσα, Επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις και θέματα Ασφαλείας.

Κατά μιας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα από την ECOWAS έχουν ήδη ταχθεί χώρες της περιοχής όπως η Αλγερία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, η Γουινέα, διαμηνύοντας πως θα σταθούν απέναντι σε μια τέτοια προσπάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την (ρευστή εδώ και χρόνια) περιφερειακή «σταθερότητα».

Από την άλλη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε χθες ότι «οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας θα πρέπει να αποκλειστεί γιατί θα εκληφθεί ως νέα αποικιοκρατία».

Ενδιαφέρον είχε και η προχτεσινοβραδινή δήλωση του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, που τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι πίσω από το πραξικόπημα στον Νίγηρα. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει την απόφασή τους για την παρουσία τους στον Νίγηρα και ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν για το μέλλον της αμερικανικής βοήθειας προς τη χώρα αυτή.

Να σημειωθεί τέλος ότι οι ΗΠΑ διέταξαν χθες Τετάρτη την εσπευσμένη απομάκρυνση όλου του μη απολύτως απαραίτητου προσωπικού στην πρεσβεία τους στη Νιαμέ.

Πηγές: Ριζοσπάστης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...