Νιγηρία: Ένοπλοι με μοτοσικλέτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τεμένους

Γεωφυσικός χάρτης της Νιγηρίας / Δυτική Αφρική (Σαχέλ)
Γεωφυσικός χάρτης της Νιγηρίας / Δυτική Αφρική (Σαχέλ)

Καζάνι που βράζει είναι η περιοχή του Σάχελ στην υποσαχάρια Αφρική κάτω από την πίεση των ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και Ρωσία-Κίνα, για τον έλεγχο αυτής της πλούσιας σε ενεργειακά κοιτάσματα περιοχή. Ένοπλοι κινούμενοι με μοτοσικλέτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τεμένους στην πολιτεία του Νίγηρα, στη βόρεια Νιγηρία. Σκοτωσαν τουλάχιστον 18 πιστούς, δήλωσαν χθες Δευτέρα δύο κάτοικοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι ένοπλοι μπήκαν στην κοινότητα Μάζα-Κούκα, στην περιφέρεια Μασέγκου, περί τις 17:00, και σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων απήγαγαν 10 πολίτες και τουλάχιστον άλλοι 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η βόρεια και η κεντρική Νιγηρία έχουν μετατραπεί εδώ και περίπου μια δεκαετία σε θέατρο συχνών επιθέσεων πάνοπλων συμμοριών, στις οποίες οι αρχές γενικά αναφέρονται με τον όρο bandits -«κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»- και οι οποίες εφορμούν σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, λεηλασίες, δολοφονίες και απαγωγές για λύτρα.

Ωστόσο, πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι στην πολιτεία του Νίγηρα επισήμαναν στις αρχές του μήνα πως η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ εξαπλώνεται εκεί κι έχει καταλάβει αρκετές κοινότητες, προσφέροντας σε χωρικούς χρήματα και εντάσσοντάς τους στις τάξεις της για να πολεμήσουν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Αυτή η ένοπλη δράση διαφόρων ομάδων, δεν είναι άσχετη από την ενδοαστική διαπάλη που υπάρχει στα κράτη του Σάχελ για τον ενεργειακό πλούτο και την επιλογή των αντίστοιχων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Αλλά ταυτόχρονα ‘εκφράζει’ και τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν ανάμεσα στα μονοπώλια για τον έλεγχο αυτών των αγορών.

Με πληροφορίες από Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...